Суспільство (відео)

«Для людини це безкоштовно, для держави це – дорого»: на Чернігівщині значно зросла кількість інфарктів (Відео)

Проблема інфаркту міокарда стає щоразу гострішим викликом як для хворих, так і для медицини. Ковідна інфекція додала роботи медикам, і не тільки інфекціоністам.

«Зараз ми працюємо в дуже жорсткому режимі. Пацієнтів дедалі більше. Але, сподіваюся, ми можемо впоратися, бо те обладнання, на якому ми працюємо, є сучасним. Воно готове працювати в цілодобовому режимі для забезпечення допомоги цим хворим», — Андрій Жиденко, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Зараз ці гострі кардіологічні стани успішно лікують у відділенні інтервенційної кардіології обласної лікарні.

«У чернігівській обласній лікарні вже більше року функціонує відділення інтервенційної кардіології. За минулий рік за 9 місяців. Прооперовано і простентовано більше як 250 пацієнтів із гострим інфарктом міокарда. За цей рік уже понад 50 хворих були простентовані та проліковані», — Андрій Жиденко, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«Якщо раніше пацієнтів з інфарктом міокарда доправляли до районних лікарен, потім якимось чином їх доправляли сюди. Багато втрачали часу, а для хворих з інфарктом час – це головне. І що швидше пацієнт буде доставлений до нас, то краще. А за останній рік пацієнтів із дому привозять «швидкою» напряму до нас», — Ігор Філіппов, завідувач відділення інтервенційної кардіології КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове діагностичне обладнання отримала районна лікарня у Сновську

За словами лікарів, у випадках інфарктів головне – не чекати, що «воно пройде саме», або займатися самолікуванням. Усе вирішують години. Так, за початкових симптомів важливо отримати спеціалізовану допомогу в перші 12 годин.

«Переважно це раптовий пекучий біль за грудиною, в ділянці серця, що тисне, що може віддавати в руки, щелепу. Також загальна слабкість, відчуття нестачі повітря, холодний липкий піт», — Ігор Філіппов, завідувач відділення інтервенційної кардіології КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Сьогодні в обласній лікарні для лікування інфаркту міокарда використовується один із найсучасніших і найефективніших методів – стентування.

«Це не зовсім операція, це втручання на судинах серця, що робиться без розрізу, тобто малоінвазивні безкровні методики», — Ігор Філіппов, завідувач відділення інтервенційної кардіології КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«Коли артерія в серці тромбується, і далі за це місце кров не доходить до певної ділянки серцевого м’яза. І наше завдання – відновити прохідність цієї артерії. Робимо ангіопластику та стентування. Імплантацію коронарного стента», — Ігор Філіппов, завідувач відділення інтервенційної кардіології КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«Бачимо класичну картину хворого з гострим інфарктом міокарда. Це кровоносна система серця, видно, як скорочується серцевий м’яз. Оці зафарбовані гілочки – це все судини серця. І ось у цьому місці ми бачимо перепону, далі має йти басейн, якого немає», — Ігор Філіппов, завідувач відділення інтервенційної кардіології КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовне лікування інфарктів та інсультів, надсучасне обладнання та «голлівудська» приймальня: в обласній лікарні – нові стандарти медицини (Відео)

Лікарі закликають людей не боятися звернутись по допомогу, в «швидку», не думати, що це буде дорого. Наразі держава бере на себе практично стовідсоткове фінансування лікування гострого періоду інфаркту.

«Зараз при гострому інфаркті стентування проводиться безкоштовно. Ми забезпечені і стентами, й іншими витратними матеріалами. Для людини це безкоштовно, для держави це – дорого», — Ігор Філіппов, завідувач відділення інтервенційної кардіології КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Більшість препаратів безкоштовна. Проте деякі з них відсутні в національному переліку, тобто їх треба купувати самим. Але водночас загальні витрати пацієнта загалом становлять не більше як 5% вартості всього лікування.

Тому тепер, щоб врятувати собі життя або здоров’я, не обов’язково платити або ж далеко їхати.

«Років десять тому, щоб зробити коронографію чи стентування, треба було їхати до Києва або до іншого великого міста. Зараз це доступно в Чернігові, і, вважаю, з часом буде доступно в Ніжині і Прилуках, тому що вся ця сфера дуже стрімко розвивається», — Ігор Філіппов, завідувач відділення інтервенційної кардіології КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Загалом наслідком інфарктів є значна летальність, приблизно 30%, або ж інвалідизація. Але якщо пацієнт доставлений вчасно, то летальність зменшується менше ніж до 5%, і то через похилий вік або супутні захворювання.

Журналіст — Олег Дешура

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button