Суспільство (відео)

До Водохреща – тиждень: як підготувати себе до пірнання в ополонку (Відео)

Уже за тиждень, 19 січня, настане православне свято – Водохреще.

Тисячі людей підуть до храмів на святкові богослужіння, а після них найстійкіші купатимуться в ополонці.

Морж із 35-річним стажем Микола Зубань переконує: до цієї екстремальної процедури необхідно підходити виважено. Новачкам бажано хоч трохи підготувати організм до пірнання в ополонку, і тижня, що залишився до свята, цілком вистачить.

— Якщо останні дні хоч якось підготуватись, для початку – встати зранку швиденько з-під ковдри, включити холодний душ. І хоч із криками… А потім розтертися, — Микола Зубань, морж із 35-річним стажем.

Та найбільше до занурення в крижану воду необхідно підготуватись психологічно, розповідають досвідчені моржі.

— По-перше, холод – друг. Якщо ти допускаєш думку, що замерзну, то є ризик захворіти, — Микола Зубань, морж із 35-річним стажем.

Перед самою процедурою пірнання в ополонку необхідно зробити кілька фізичних вправ, аби розігріти тіло, радить Микола ЗУбань.

— Заходити теж не різко, а поступово, роздягнувшись, під пахвами похлюпати, щоб організм встиг зреагувати. Як показує багаторічна практика, краще занурюватись із головою, — Микола Зубань, морж із 35-річним стажем.

Після ополонки новачкам Микола Зубань радить розтертись рушником і швидко вдягнути сухий одяг. Масове занурення в крижану воду на Водохреща останнім часом стає модним трендом. Чернігівці вірять, що освячена вода забере їхні хвороби та змиє всі гріхи. Священнослужителі ж кажуть, що люди інколи забувають про найважливіше.

— Церква передбачає тільки молитву, те, що люди купаються, – це їхня особиста справа. Церква каже одне: коли людина не живе по-християнськи, то купання – це забобон. Людина, виходячи з ополонки, не стає безгрішною. Гріхи омиваються тільки сльозами покаяння, — протоієрей Ігор, секретар чернігівської єпархії УПЦ МП.

А ще в переддень Хрещення Господнього віряни мають витримати строгий піст, кажуть церковні служителі. І вже якщо ідея випробувати себе крижаною водою не полишає людину, заходити в ополонку треба з молитвою в думках.

Ще статті по темі

Back to top button