Суспільство (відео)

Додаткові гроші від мера та заробітки на боргах: бюджетна сесія в міській раді (Відео)

У новий рік – із новим бюджетом. Депутати міської ради ухвалили кошторис Чернігова на 2020 рік під час чергового засідання сесії. Мер виступив із пропозицією виділити додатково 15 мільйонів 200 тисяч гривень. Із них 5 мільйонів наступного року отримає «Чернігівводоканал». За ці кошти підприємство придбає станцію приймання стічних вод. Два з половиною мільйони витратять на ремонт газової котельні 2-ї дитячої поліклініки. На мільйон більше виділили спортивній галузі міста.

«Капітальний ремонт навчально-спортивної бази з велоспорту КПНЗ ДЮСШ «Україна» — 2,5 мільйона гривень. Виготовлення проєктно-кошторисної документації Палац спорту – 1 млн грн», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Також наступного року додатково заклали чотири мільйони двісті тисяч гривень на виконання доручень виборців депутатами міськради. Це на 50% більше, ніж раніше. За бюджет Чернігова 2020 у міській раді проголосували одностайно.

Утім, активісти дорікнули міському голові в тому, що проєкт бюджету міста оприлюднили вже після його розгляду на виконкомі, а не за 20 днів до цього, як того вимагає закон.

«Відповідно до засідання міської ради, він був оприлюднений за 10 днів. Це є прямим порушенням норми закону. Я не кажу про те, що ви обіцяли публічність, але ви своїх обіцянок не виконуєте. Ви обіцяли громадські слухання, обговорення програми соціально-економічного розвитку. Всього цього не відбувається», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

«Ми все зробили в ті терміни, які нам дані в рамках бюджетного процесу та реального календарного графіку», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Під час сесії до міського голови звернулися жителі гуртожитку, який належить підприємству «Чексіл». Люди скаржаться на те, що вже місяць змушені сидіти без опалення, хоча справно платять за послугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів із новим бюджетом 2020

«У нас у кожній кімнаті обігрівачі. Ми вважаємо, що наша електросистема не витримає. Ми згоримо».

З’ясувалося, що люди сплачують кошти саме підприємству, яке не перераховує їх далі, на постачальника тепла. Борг уже становить приблизно 900 тисяч гривень. До того ж концерн винен 5 мільйонів місту та постачальникам комунальних послуг.

«Є такий падлючий принцип господарювання, коли напрацьовуються борги, далі підприємство входить у прогнозоване банкрутство. Зрештою це є додатковий прибуток власника. А банкрутство – це стан юридичний, коли кредитори призупиняють усі свої вимоги», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Утім, директор підприємства в усьому звинувачує колишніх упорядників фірми.

«7 років тому, коли було змінено склад засновників, були більші борги, ніж активи. Сьогодні боргів на рівні 10% суми активів. Це окрема фірма. Це не фірма «Чексіл», це фірма «Хероботе», — Мірко Ванджі, директор ПАТ «Чексіл».

Він пообіцяв людям виплатити 400 тис. гривень боргу найближчим часом. Але люди просять перевести гуртожиток у власність міста. Натомість активісти, які прийшли разом із мешканцями, зазначили:

«Є гуртожиток, його можна перевести на баланс міста. 28 травня цього року вже було прийнято рішення виконкому. Як нам сказали, ЖКГ не хоче собі головняк брати, бо це гуртожиток», — Олександр Тарнавський, громадський активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі гуртожитку “Чексіл” мерзнуть через борги підприємства

«На сьогодні гуртожиток є власністю «Чексіла». Немає будь-якого рішення про переведення в комунальну власність. Це не рішення виконкому, прочитайте уважно», — Михайло Католик, начальник управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду ЧМР.

Тепер фірма ТЕЦ «Технова» має перевести людей на прямі платежі постачальнику тепла.

«Це питання знімається, далі питання «Чексілу». Я вважаю, ми будемо зустрічатися і не раз», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Також під час сесії склав свої повноваження депутат із фракції «Самопоміч» Сергій Римаренко.

«Причини в мене суто особисті. Я не можу надалі продовжувати діяльність як депутат міської ради. І я щиро прошу проголосувати за припинення моїх повноважень», — Сергій Римаренко, депутат ЧМР («Самопоміч»).

Його рішення підтримали 23 колеги. Після чого вже ексдепутат покинув сесійну залу. Окрім цього, під час сесії ухвалили низку земельних і бюджетних питань, прийняли проєкт економічного розвитку, підтримки громадських організацій та багато іншого.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button