Суспільство (відео)

«Міф» змусив чернігівців плакати (Відео)

Василь Сліпак співав на кращих європейських сценах, утім, його життя обірвалося на Донбасі – зі зброєю в руках. Документальна стрічка «Міф» – про яскраве і коротке життя оперного співака – відкрила своє прем’єрне турне з Чернігова.

Василь народився у Львові. Мав рідкісний голос, міг співати три різні партії в одній опері – від контратенора до баритона. Співак вирізнявся експресивною манерою виконання та неймовірною харизмою. Унікальні дані вивели Василя Сліпака на великі сцени Європи. 20 останніх років він прожив у Франції.

Але коли почався збройний конфлікт на Донбасі, Василь не зміг стояти осторонь. Спочатку організовував мітинги в Парижі. Пізніше покинув усе – кар’єру, славу, кохану дівчину – і вирушив добровольцем воювати за Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Півтори години з «Кіборгами»: у Чернігові презентували довгоочікуваний фільм

«Сказав, що треба було обрати собі позивний. Він вирішив назватися «Міф». На честь своєї улюбленої ролі – Мефістофеля».

«Я не знала, що він оперний співак. Я натрапила на статтю — Василь Сліпак на війні. І там фотографія. Він тут. Він з нами… »

Режисери намагались показати Василя справжнім, адже сам він не любив, коли з нього робили героя.

«Кричали там: «О, як же оперний співак приїжджає на фронт!». Така якась героїзація. Люди люблять героїзувати будь-що».

Робота над картиною тривала півтора року. Фільм по праву можна назвати народним, адже до його створення долучались люди з усього світу. Небайдужі допомагали фінансово, а також приносили архівні матеріали з Василем Сліпаком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартував показ фільмів із циклу «7 чудес України: історичні міста та містечка»

«Ми почали отримувати просто з усього світу якісь шматочки. Бувало, що це всього кілька секунд відео – з телефону, з якоїсь віейчес-камери – і весь цей жахливої якості матеріал до нас надходив. І спочатку його було зовсім мало, потім його стало трошки більше, а потім його стало стільки, що ми мало не потонули під тим матеріалом», — розповідає один із режисерів фільму Леонід Кантер.

Частина зйомок проходила на передовій. Справжнім провідником для знімальної групи стала дівчина, яка воювала із Василем пліч-о-пліч.

«Зрозуміло, що командири поставилися всі з недовірою, тому що вони не повірили Леоніду, що це буде фільм. Вони думали, що це якесь розслідування стосовно його загибелі, як він загинув. Найважче, мабуть, було все таки донести до командирів батальйону те, що це необхідно, потрібно, це не журналісти, це не слідчі. Це дійсно режисери, які хочуть зняти фільм про Василя, який на це заслуговує, — говорить доброволець Галинка «Перлинка» Клемпоуз.

Загалом на стрічку витратили 1,5 мільйона гривень, частина з них – бюджетні кошти. Фільм вийшов багатогранний, як і сам Василь Сліпак, кажуть режисери. Тут багато музики, лірики, гумору. Органічно вплели сюди навіть анімацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козелець першим побачив нову українську кінострічку

«Анімація підкреслює те, що Василь був як велика дитина. Я не знаю, чи він усвідомлював те, що з ним відбувається, до чого це може призвести, але він це сприймав якось по-дитячому. Просто робив те, що йому хочеться. І його життя вийшло таким гармонійним. На нашу думку», — зазначає режисер монтажу фільму Ярослав Попов.

Чернігівці першими побачили стрічку «Міф». Після перегляду емоцій не стримували.

«Мене вразив фільм (плаче), але я вже чула про Сліпака і мене вражає те, що він так зробив. Розумієте, він на вершині слави, він усе має і він розуміє, що країна для нього дорожча, ніж це усе», — говорить глядачка Наталія Грицюк.

«Фільм досить таки натхненний, він надихає», — відзначає глядач Павло Славінський.

 «Цей фільм дає зрозуміти, чому він так вчинив. Тому що доводити свою любов до країни, до Батьківщини треба справами», — ділиться враженнями глядачка Ірина Синельник.

Презентаційний тур охопить 19 українських міст. У кінотеатрах стрічку почнуть показувати з 8 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Детектор»: про чернігівський слід у «Кіборгах» і культове українське кіно

«Я сподіваюся, що цей фільм стане найбільш очікуваним і найбільш оглянутим документальним фільмом, який було створено в Україні, тому що навіть уже зараз за тією кількістю прем’єр і кількістю кінотеатрів, які долучилися до прокату з 8-го лютого, це, мабуть, найпоширеніший документальний фільм, який матиме найширший прокат в Україні», — зазначає виконавчий продюсер Катерина Мізіна.

Фільм про Василя Сліпака вже переклали кількома іноземними мовами, а тому далі його планують показати і за кордоном.

 Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button