Суспільство (відео)

Долар у мішку: чого очікувати чернігівцям від іноземної валюти (Відео)

Долар по 42 гривні – сьогоднішня реальність, що тривожно майорить із табло банків. Із початком повномасштабного вторгнення економіка України вимушена існувати в нових рамках, що й спровокувало активне зростання «зеленої» валюти. Саме цей процес прикував до себе чималу увагу українців.

Якщо гривня починає «просідати», ціна імпортних товарів зростає. Оскільки вони становлять більшу частину споживчого кошика – його вартість зростає, і починається інфляція, яку на собі відчувають українці. Утім, за словами експертів, зараз гривня відносно стабільна.  

«Ми можемо сказати велике «дякую» тим, хто допомагає Україні. Нам дають усе необхідне. Зокрема дають і гроші. Дають долари, євро. Тому курс зараз фіксований. Він фіксований державою і це дуже добре. Поки війна не закінчиться, скоріше за все, курс фіксованим і залишиться», — Віктор Бистров – експерт із фінансових питань.

Та разом із вистражданою сталістю є й постійний тиск на гривню, що зумовлює збільшення вартості долара.

«Великий тиск від тих родин, які виїхали за кордон, і там батько, чоловік, відправляють гривню за кордон, де сімї перебувають. Це великий тиск на гривню. Далі те, що ми не можемо вивезти агропродукцію. І тому курс і буде 40, 42, 43… Курс визначатимуть Нацбанк і держава», — Віктор Бистров – експерт із фінансових питань.

Та попри відносний спокій на валютному ринку й утримання державою вартості долара, містяни занепокоєні.

Утім, за словами Віктора Бистрова, зараз головне завдання для українців – підготуватися до складної зими, адже питання валюти контролює держава.

«Бажано населенню готуватися до зими. Курс фіксований і не може бути такого, що сьогодні долар 40, а завтра – 100. Нацбанк і держава добре справляються, курс вони тримають», — Віктор Бистров – експерт із фінансових питань.

Українцям під силу впоратися з будь якими викликами, адже наша мета – Перемога. А за неї треба поборотися.

 Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button