Суспільство (відео)

Доля молодіжного центру: чи створюватимуть у Чернігові новітній хаб (Відео)

Приміщення колишнього кінотеатру імені Щорса збудоване у 1939 році. Під час війни воно було майже зруйноване, залишився тільки фасад. Після відбудови у 1947 році кінотеатр став центром культурного життя міста. Зараз у приміщенні, яке не бачило капітального ремонту майже 60 років, розташовується обласний молодіжний центр. Минулоріч Чернігівщина подавала проєкт щодо створення на його базі хабу соціального партнерства, підприємства та інституційного розвитку області. Проєкт коштував 41.4 млн гривень, які надавав Державний фонд регіонального розвитку.

«Що стосується 2019 року, то мали бути виконані роботи на суму 7,4 млн грн, на розроблення проєктно-кошторисної документації витрачено суму на рівні 1.2 млн грн. Станом на сьогодні, на січень 2020 року, виконано 0% робіт. Оскільки проєктна документація не отримала погодження Київської архітектурно-будівельної інспекції», — Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської ОДА.

Під час наради в облдержадміністрації заступник голови ОДА Андрій Подорван повідомив, що ця інспекція висловила свої зауваження щодо невиконання вимог порядку розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів і відсутності археологічних досліджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний конкурс: у Чернігові обрали керівника молодіжного центру

«Обсяг робіт, зазначений у проєктній документації як реконструкція, не відповідає виду будівництва, оскільки обєкт є памяткою місцевого значення та має передбачати виключно реставрацію, відповідно до Закону України «Про охорону обєктів культурної спадщини», — Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської ОДА.

Він також зазначив, що через відсутність погодження на початок робіт управління капітального будівництва скасувало результати відповідного тендера і кошти не використовувалися.

«Область втратила фактично ці 7,4 млн грн, що маємо зараз? У нас нема коректної проєктно-кошторисної документації. Для її доопрацювання потрібно 450 тис. грн і відповідний обсяг часу – не менше 3-5 місяців. Також нами порушена черговість робіт, і фондом на нашу область передбачена менш сума. Не 212 млн, а 140», — Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської ОДА.

Наразі цей проєкт викреслено з переліку тих, які реалізовуватимуть у 2020 році. Але його знову подаватимуть на конкурс 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Корюківці створили «КУБ» – міський Молодіжний центр

«Документація зроблена повністю. Пройшла експертизу, на сьогодні, згідно з вимогами, необхідно доробити науково-проєктну документацію, науково-технічне обґрунтування, відповідно до цієї документації», — Олександр Дмитрюк, начальник управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА.

«Для цього треба визначити, хто буде створювати цю наукову складову проєкту, а потім уже працювати над тим, щоб залучити кошти для коригування проєктно-кошторисної документації», — Ірина Сімонова, директор Чернігівського обласного молодіжного центру.

Таким чином, в обласному молодіжному центрі мають провести реставрацію, а не реконструкцію.

«Проєктна організація визначена, проєктна організація, яка була, така й залишається. Вона бере на субпідряд організацію із відповідними сертифікатами та ліцензією. Щоб не було кривотлумачень із тендерами. Тут просто триває доопрацювання проєктно-кошторисної документації», — Олександр Дмитрюк, начальник управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА.

Відкорегувати її повинні до вересня. До переліку робіт на перший рік внесуть фасадні роботи, заміну вікон й опалення. Також на нараді зазначили, що загальна вартість проєкту також може зменшитися.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button