Суспільство (відео)

Доля святині після «духовної окупації»: Спаський собор планують реставрувати та музеєфікувати (Відео)

Одну з найдавніших святинь Чернігова – Спасо-Преображенський собор, побудований у місті в ХІ столітті, планують реставрувати за кошти донорів, а потім музеєфікувати. Про це ЧЕЛАЙН розповів виконувач обов’язків генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Лісовий.

«Що стосується сучасного стану пам’ятки – її треба реставрувати, і зараз ми шукаємо кошти іноземних донорів, щоб приготувати проєктно-кошторисну документацію для реставраційних робіт. Це тривалий процес, і я сподіваюсь, що ми знайдемо такі ресурси, такі інструменти, щоб виготовити проєктну документацію та розпочати реставрацію», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Нагадаємо, 5 жовтня 2023 року комісія Міністерства культури почала роботу на об’єктах, що входять до структури Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». За результатами обстежень опечатали шість культових споруд, серед яких і Спасо-Преображенський собор. Комісія Мінкульту визнала стан Спасо-Преображенського, Троїцького та Успенського соборів, які були у користуванні УПЦ МП, як незадовільний.

«Цей собор, це унікальне місце, проте стан внутрішніх робіт і сама пам’ятка в жахливому стані. Вона втричі гірша, майже на межі руйнації. Починаючи від стану зображень, до кіптяви, яка на всіх стінах храму. Це все в такому стані, що потребує термінової консервації та реставрації», — Мар’яна Томин – директор департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України.

За словами виконувача обов’язків генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній» Андрія Лісового, наразі представники заповіднику працюють над тим, аби залучити до процесів реставрації та музеєзації донорів для необхідного фінансування. Утім, часових термінів, у які планують вкластися, представник заповідника не називає.  

«Зараз триває війна, і насамперед усі ресурси спрямовані на військо. Саме тому нам необхідно бути терплячими і дочекатися того часу, коли ми розпочнемо роботи з надання собору належного вигляду», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Також Андрій Лісовий розповів, що після проведення необхідних робіт заплановано, що Спасо-Преображенський собор Чернігова буде доступний для проведення літургій. Утім, не на постійній основі та за попереднім погодженням із Міністерством культури та Фондом держмайна.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button