Суспільство (відео)

Дорога смерті: через прорахунки проектантів на чернігівських шляхах масово гинуть тварини (Відео)

Сотні невинних смертей уже спричинила нова відремонтована дорога по вулиці Савчука, що веде до міського пляжу в Чернігові. За літній сезон тут загинуло кілька сотень земноводних. І це приблизні підрахунки науковців.

«Тут була полога дорога, не було бордюрів, були пологі спуски і жодних проблем не було», — розповідає Олександр Федун – доцент кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Шевченка.

Ця дорога перетинає два береги водойми, де жаби розмножуються, і вони мігрують до води саме цим шляхом. Відколи тут встановили високі бордюри, їхня міграція закінчується під колесами авто.

«Щороку десь в середині літа в них починається вихід на сушу, і дорога для них стає своєрідним бар’єром, бо маленькі жабенята, скочуючись в ось цю низинку, більше нікуди не можуть подітися. Тут їх або давлять машини, або вони висихають на сонці», — говорить Олександр Федун  – доцент кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 червня змінилися правила вивозу тварини за кордон

Земноводні не можуть вийти на акцію протесту під мерію Чернігова, тож за них вступилися біологи. Олександр Федун каже, що ці тварини під загрозою зникнення, а тому місту під час інфраструктурних перетворень варто теж враховувати і їхнє право на життя.

«У нас на Чернігівщині не так багато видів жаб: близько 10 видів, маю на увазі земноводних, і всі вони знаходяться в охоронних списках, а це вже означає, що їм загрожує зменшення чисельності, деякі занесені до списків Червоної книги», — зазначає Олександр Федун  – доцент кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Шевченка.

«Я погоджуюсь, що треба робити спуски. І не лише для жаб, а й для візків, а то важко і жабам, і всім іншим», — говорить Олена Сукач  – жителька Чернігова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашні тварини на контролі. Як зміниться відповідальність власників

Біологи кажуть: дарма наші люди так зневажливо ставляться до жаб. Колись вони були гарним об’єктом для експериментів медиків і фізиків. Наприклад, за смужки для вагітності жінки мають завдячувати саме жабам. Олександр Федун уже з власного викладацького та дослідницького досвіду каже, що жаба ще й вміє лікувати: слиз на її шкірі має бактерицидні властивості, до речі, бородавки через нього не з’являються. Також жаба може лікувати застуду.

«Випаровування, мається на увазі залоз жаби, можна застосовувати як лікарський засіб проти нежитю», — розповідає Олександр Федун  – доцент кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Шевченка.

Нині земноводні залягли в зимову сплячку. Прокинуться вони вже навесні, щойно потепліє. Тож міська влада має час подумати над тим, як зберегти природу нашого краю. А на допомогу їм готові прийти науковці.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button