Суспільство (відео)

«Доросла» лайка в дитячому колективі: як відучити свого школяра від вживання нецензурних слів (Відео)

Лайливі слова серед школярів стають дедалі поширенішими. Часто вони їх чують у дитячих колективах, а ще можуть приносити такі висловлювання зі школи чи просто з вулиці. Чернігівці зазначають, що й самі ставали свідками подібного спілкування молоді.

«Я зустрічалася з цим, цього так багато. І виходиш гуляти з дитиною, сидять школярі, 11-12 років, це ж неможливо. Якось це треба зробити непопулярним, що це жахливо».

«Діти повинні читати, зараз ніхто не читає. В бібліотеки не ходять. Вони дивляться фільми. Все залежить від батьків».

«У мене є маленька дитина, 7 років. Уже інколи приносить зі школи такі слова. Може, на вулиці десь почула. Спершу розпитую, звідки вона це взяла, пояснюю, що це погані слова, у нас довірчі стосунки, ми як подруги, тому, якщо я кажу, що це негарно, то вона розуміє, що такі слова говорити не можна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День психолога: одкровення знавця душ про професію та колег

За словами психолога, якщо батьки чують нецензурну лайку, то варто одразу реагувати на це. Оскільки діти, використовуючи такі слова, намагаються підвищити якість впливу на інших, бути схожими на дорослих або відповідати своєму колу спілкування.

«Коли дитина потрапляє в такий колектив, у неї відбувається зміна «Я» на формат «не Я». «Не Я» – це той, кого приймає цей колектив. І щоб не бути «білою вороною», не бути аутсайдером, а бути прийнятим, я розмовляю так, як мене хочуть чути. Тоді треба звернути увагу, що це за середовище, де дитина зростає. Якщо дитині вчасно не показати, що ти ще сам не знаєш, хто ти, а вже наслідуєш інших дітей, які теж незрілі, то це матиме погані наслідки, що ти за ними ще повториш?» — Олена Гірченко, психолог.

Відучити дитину можна тільки тоді, якщо нецензурні слова батьки не використовуватимуть удома. Найчастіше такі приклади подають чоловіки.

«Тому почати треба саме з родини. Змінити спілкування в родині. І мамі треба спитати й тата «Що ти хочеш сказати цим словом? Можливо, я тебе не чую і ти переходиш на ці слова тому, що я тебе не чую?». І батькам треба просто дивитися за собою, яким чином вони несуть свої думки. Тому що часто одне нецензурне слово заміняє спектр таких емоцій, такого непорозуміння, що вони й не знають, що робити далі», —  Олена Гірченко, психолог.

Тому психолог радить батькам стежити насамперед за собою та пояснювати дітям недоречність такого спілкування.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button