Суспільство (відео)

Доторкнутися до історії: сьогодні в Україні відзначають День археолога (Відео)

15 серпня Україна відзначає День археолога. Професія, на основі якої знято чимало фільмів і ще більше написано книжок. Та який внесок археології у розвиток нашої країни?

«Вона надзвичайно важлива з погляду розуміння історії нашої країни. Адже ми напевне знаємо, що документальних історичних свідчень про ранню історію України немає. Навіть ті свідчення, якими послугуються історики для розуміння історичних процесів великокнязівського періоду, деякі вчені ставлять під сумнів через неточність і незрозумілість давніх літописів. Тому саме археологія дає більш-менш точні відповіді»,- Сергій Лаєвський – директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські школярі збирають на «блокпосту» гроші на підтримку наших військових

Одним із найбільших осередків зібрання археологічної спадщини з усієї України в Чернігові є історичний музей імені Тарновського.

«Історія Чернігівського історичного музею імені Тарновського й археологія Чернігівщини нерозривно пов’язані. Насамперед через те, що наші надра мають багато артефактів, у яких схована та історія, про яку мало хто знає»,- Сергій Лаєвський – директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського.

Ми вітаємо всіх представників цієї цікавої професії з професійним святом. Сил і наснаги вам у вашій нелегкій дослідницькій праці!

«Це, як на мене, дивовижна професія. Адже вона дає можливість тому, хто її обирає, доторкнутися до таємниць. До того, що було відомо або взагалі невідомо. Але відкриває і вперше торкається після багатьох тисячоліть навіть до цієї таємниці саме людина, яка її розкриває. Це неперевершена емоція, коли ти знімаєш шар землі – і з під того шару з’являється щось. Це може бути все що завгодно, й у тебе є ця унікальна можливість першим узяти це в руки, після того, як це було втрачено, загублено, покинуто, залишено»,- Сергій Лаєвський – директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 Журналіст Таліна Тарасенко
Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button