Суспільство (відео)

Дві сторони медалі: чи стануть чернігівці багатшими після підвищення мінімалки (Відео)

Із 1 вересня цього року мінімальна зарплата в Україні зросте до 5 тисяч гривень.

«У наш час це дуже мала мінімальна зарплата – 5 тисяч. Для тих, хто займається бізнесом, їм нормально. А ті, хто працює, прості люди, їм буде важко».

«Хотілося б трохи більше, бо ціни ростуть, усе дорожчає, нам за квартиру заплатити, дитину до школи зібрати. Добре, якщо одна, а якщо двоє, троє? Що тоді робити? І одягтися, і поїсти. Це дуже мало, ну хоч би десять».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 вересня зросте мінімальна зарплатня: скільки отримуватимуть чернігівці

«Це ніяк не підвищить рівня життя. У нас багато приватних підприємців, яких просто душать. Їм же держава нічого не дає, нащо їх зараз душити? Половина ресторанів банкрутує. У моєї знайомої така ситуація, вони прекрасно працювали, а тепер можуть звільнити всіх працівників і самі залишаться».

Підприємці підтверджують, що з підняттям мінімальної зарплати їхні витрати зростуть.

«Будь-які фінансові пертурбації призводять до того, що треба робити якісь нові дії. Застосування нових дій тягне інші витрати. Навантаження на бухгалтерський облік, перерахунки тощо. Сказати, що це позитивно 100% позначиться – неможливо. На самому початку буде тільки негативний результат»,- Олександр Лизь, заступник керівника страхової компанії.

Економіст Віктор Бистров зазначає, що такий удар по бізнесу потягне за собою наслідки для економіки країни загалом.

«Якщо навіть зараз на них не зростає податкове навантаження, крім податків на мінімальну заробітну плату, відповідно, на зарплату, то ми розуміємо, що в державному бюджеті, як і у людей, гроші з неба не падають. І оці витрати, а це мільярди гривень, їх треба чимось компенсувати. Компенсувати їх можна тільки додатковими податками або зовнішніми боргами, які держава братиме, або внутрішніми боргами»,- Віктор Бистров, економіст, депутат ЧМР («Наш край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада підтримала збільшення “мінімалки”: скільки отримуватимуть чернігівці

Саме це призведе до виникнення інфляції в державі.

«Інфляція стосується всіх мешканців Чернігова. Це зростання тарифів, це зростання вартості продуктів харчування і всього іншого. Всі знають, що в нас місцеві вибори 25 жовтня, і зараз роздаватимуть блага населенню. З телевізора роздавати та змінювати законодавство. Тимчасовий ефект, саме на вересень, жовтень, листопад воно дає. Але це додаткове навантаження в умовах коронавірусу на економіку і на бізнес»,- Віктор Бистров, економіст, депутат ЧМР («Наш край»).

За словами економіста, підвищення мінімалки позитивно вплине лише на працівників бюджетної сфери. Це приблизно 15 тисяч мешканців Чернігова. До того ж це лише перший етап. Наступне зростання заплановане на 2021 рік. Тоді мінімальна зарплата підвищуватиметься двічі – до 6, а потім до 6 із половиною тисяч.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button