Суспільство (відео)

Двоколісний вибір: жителька Чернігова розповіла про велосипедний стиль життя (Відео)

Чернігівський фотограф Марія Домашенко вже 11 років пересувається містом виключно на велосипеді. Змінює його на громадський транспорт украй рідко. Марія має універсальний велосипед. На ньому можна їздити як бездоріжжям, так і містом. Каже, що обрала двоколісний через його екологічність, мобільність та економію.

«Коли захотіла, тоді поїхала. Не треба ні бензину, нічого. Тільки механізм Навіть зараз, у карантин, моя бабуся вдома постійно, треба їй привозити продукти та допомагати по дому. І так – бац! – сіла й поїхала. Це дуже зручно», — Марія Домашенко, велосипедистка.

Велосипедний стиль життя позитивно вплинув і на здоров’я Марії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велолюбителі просять нанести розмітку на нові доріжки

«Дихальна система менше почала непокоїти. Гарні мязи. Зараз, коли ще й із собакою гуляю, це відчувається, бо не так втомлюються ноги. Впливає і на вагу. Відколи я почала користуватися велосипедом, раціон мій не змінився, але вага не збільшується», — Марія Домашенко, велосипедистка.

Окрім явних плюсів їзди на велосипеді, є й недоліки. На думку дівчини, велоструктура в Чернігові досі недосконала.

«Це великий мінус, особливо зараз, коли по всьому місту почалися дорожні роботи… і велодоріжки, якщо й будуються, то за принципом «аби було». Навіть отут, на площі. Коли їдеш площею, потім доріжка повертає до пішохідного переходу, потім знову на дорогу. Це дезорієнтує велосипедистів і водіїв. Я вважаю, перш ніж будувати таке, треба консультуватись із велосипедистами, особливо більш досвідченими», — Марія Домашенко, велосипедистка.

Не завжди зручне й покриття на цих доріжках.

«Коли прокладено саме цією плиткою, коли отак трясе, то не дуже й зручно. Було б краще, якби просто фарбою їх виділяли. Було б зручніше і комфортніше», — Марія Домашенко, велосипедистка.

Їздити на двоколісному без перешкод часто заважають пішоходи, які прогулюються велодоріжками. А власники авто взагалі можуть паркуватися на них. Окрім цього, іноді трапляються конфлікти на дорозі.

«Тому що більшість велосипедистів, на жаль, не дотримується правил повністю. Тому у водіїв склалося таке враження, що абсолютно всі велосипедисти не знають, що вони роблять. І навіть якщо досвідчений велосипедист їде дорогою, знаючи всі правила, іноді трапляються конфлікти. Наприклад, водій має перевагу в русі, хоча мав би пропустити. І такі конфлікти виникають доволі часто», — Марія Домашенко, велосипедистка.

Вона каже, що за час карантину велосипедистів у місті побільшало. На думку дівчини, це добре, але було б краще, аби всі вони дотримувалися правил дорожнього руху.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button