Суспільство (відео)

Дюжина досягнень і поразок: у Чернігові презентували унікальну спортивну збірку (Відео)

Зірка біатлону, олімпієць і призер світових змагань Андрій Дериземля до певного моменту свого життя навіть і не думав стати спортсменом. Розповідає, що одного разу до його рук потрапила книга видатного біатлоніста Олександра Тихонова під назвою «Першим буду я», яка й визначила його життєвий шлях.

«Я її знайшов… і де знайшов… як вона потрапила в селище міського типу тоді. Але я дійсно прочитав цю книгу, вона мені дуже сподобалась тоді. Вперше, коли прочитав цю книгу, зацікавився, що таке біатлон, потім уже почав запитувати у доросліших товаришів, що таке біатлон, потім почав дивитися сам ці змагання і зрештою пішов на секцію біатлону», — розповідає Андрій Дериземля, біатлоніст, призер Чемпіонату світу з біатлону 2007.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про Кобзаря і євреїв та відомих чернігівців: побачила світ нова книга Семена Бельмана

Нещодавно він і ще 11 його колег стали героями видання Віктора Берегового «Спортивне сузір’я Чернігівщини». Андрій Дериземля каже, що книги є одним із джерел інформації, які мають долучати дітей до спорту. З цим погоджується і Петро Лобас, про якого також йдеться у виданні. Усе своє життя він присвятив єдиноборствам і відродженню їх на Чернігівщині.

«Я приїхав і зібрав усіх цих спортсменів, тренерів і це вже було 15 років тому, навіть більше, і ми асоціацію єдиноборств створили і у нас, бачите, зараз чемпіони Європи і світу є і з самбо, і з дзюдо, і з вільної боротьби. Тож це треба любити. Віддавати все своє життя, сили, знання, тому що на Чернігівщині є, був і буде спорт», — говорить Петро Лобас, майстер спорту з боротьби самбо СРСР, заслужений тренер України, суддя міжнародної категорії.

Факти з життя спортсменів, описані в книзі, є унікальними. Вони зібрані у особистому спілкуванні, а іноді автору навіть доводилося довго копирсатися в архівах.

«Читачі, я думаю, залюбки почитають й ознайомляться з їхньою спортивною біографією, як вони розпочинали свій шлях у великий спорт, здобували перемоги на всесвітніх і всеукраїнських змаганнях. Писати з літературного погляду важко, бо є небагато матеріалів, навіть коли дивишся по інтернету, то не завжди можеш знайти те, що тобі треба», — розповідає Віктор Береговий, автор книги «Спортивне сузір’я Чернігівщини».

Ця книга є вже четвертим виданням однойменної збірки. Як зазначила заступник голови Чернігівського обласного відділення Олімпійського комітету Ніна Лемеш, за весь час автор встиг розповісти у своїх виданнях про більш ніж 40 спортсменів. Ці книги не знайти в продажу, але з ними можна безкоштовно ознайомитися у бібліотеках міста.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button