Суспільство (відео)

Церква Московського патріархату хоче знести радянську стелу в Чернігові (Відео)

Пам’ятний знак містам-героям, що височіє біля храмового комплексу всіх Святих Чернігівських, опинився в жахливій ситуації – він нікому не потрібен, і жодна з міських установ та організацій не претендує на його права. А відтак, нічийна радянська стела стоїть біля церкви в дуже аварійному стані і поступово сама демонтується.

 «Це може призвести до якихось трагічних наслідків – тут багато бігає дітей, поруч дитячий майданчик. Оце ми зробили таку примітивну для безпеки, огородили щитами дерев’яними, щоб дитина не підходила, не поранилася, бо все прогнило знизу і, не дай Бог, ця споруда повалиться», — настоятель храму усіх Святих Чернігівських Отець Петро.

Тримаючи в руках висновки інженерної експертизи, настоятель храму всіх Святих Чернігівських отець Петро наполягає, що пам’ятник радянської епохи треба знести, аби він не зніс усе навкруги і бодай не вбив людину. У міській раді, куди неодноразово звертався священик, лише дають відписки, що це питання має додатково вивчити комісія. За останні шість років від часу першої експертизи отець Петро не отримав жодної рекомендації чи поради.

«Нам єдине, щоб дали дозвіл, щоб потім не сказали, що ми займаємося вандалізмом, щоб ми мали юридичну підставу і дозвіл. Якщо немає коштів, ми за власні все це зробимо, демонтуємо, знайдемо механізми», — настоятель храму усіх  Святих Чернігівських Отець Петро.

Мерія все ж радить церкві самотужки прибирати стелу на площі Героям Сталінграда, бо вона не знаходиться на балансі міської ради, до того ж пам’ятний знак стоїть на церковній землі. Комісія з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища Чернігова, яка нещодавно розглядала звернення отця Петра, допомогла юристами.

 «До нас зверталися безпосередньо з храму і ми направили це звернення до юридичного відділу, щоб вони надали їм відповідь, як вони можуть грамотно, з юридичного погляду, це зробити і вони можуть поетапно надати їм цю відповідь», — заступник Чернігівського міського голови Ольга Хоніч.

Розділилися в Чернігові і думки містян стосовно долі стели на площі Героїв Сталінграда.

«Ну якщо настоятель храму всіх Святих Чернігівських вимагає, я вважаю, що треба, отже, він знає, вони ж всі доглядають за ним, хочуть, щоб тут діти гралися, і для нас, для парафіян», — жителька Чернігова Валентина Бойко.

«Ви знаєте, я би всі ці пам’ятники не прибирала. Це ж наша історія ми прожили, це було все прожито, якщо ми не будемо пам’ятати історії, у нас нічого доброго не буде», — жителька Чернігова Наталія Кудіярова.

І поки в міських і церковних колах вирішують долю нічийного пам’ятного знаку, хтось періодично підфарбовує на ньому зірки на стелі. За словами отця Петра, комусь таки не байдужа доля радянського знаку. Хто цей таємничий – не відомо.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. И стеллу снести и церковь е*аную ту

  2. На 100% згоден з ораторами вище.
    Хоча церкву можна переробити в музей, бібілотеку, навчальний, або науковий заклад…чи в поліклініку для душевно хворих, ну щоб той же континген ходив)

Back to top button