Суспільство (відео)

Екологічна катастрофа на Менщині: місцева агрофірма хоче незаконно викачувати воду з Десни (Відео)

Величезні труби, які викачуватимуть воду з Десни, вже проклали неподалік села Ушня, що в Менській громаді. Такі дії місцевої агрофірми щодо створення зрошувальної системи для поливу картоплі можуть обернутися для селян водним колапсом.

«Я дуже обурена, тому що у нас із водою нагальна проблема останні п’ять років. У половини села в колодязях пропала вода», — Юлія Гаврик, жителька села Ушня.

«Думаю, це неправильно. Тому що в нас і так у колодязях води немає», — Віктор Симончук, житель села Ушня.

«Води і так не вистачає в колодязях», — Анатолій Зеленський, житель села Ушня.

Більше того, дії агрофірми незаконні. Жодних дозволів на викачування води вона не має. Крім цього, роботи з встановлення трубопроводу проводилися без попередження про це селян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кричу»: в Чернігові презентували короткометражку про екологію (Відео)

«Приїхали на збори. Жодних дозвільних документів вони не показали. Відхрещувалися. Ми спробували допитатися, щоб пояснили на основі чого, з якого приводу…» — Анна Тарасенко, жителька села Ушня.

«Я думав, що труби прокладатимуть навесні і буде все узгоджено з людьми. І я був «за». А виявляється, проклали і ніхто про це не знав. Контрабандою. Я тільки «за», щоб були робочі місця, але не так же», — Володимир Сидоренко, має дачу в селі Ушня.

Місцевий староста підтверджує незаконність встановлення трубопроводу.

«Наскільки законно? Я думаю, що це незаконно. Дозволу я не бачив. Мені особисто ніхто не показував», — Олександр Пащенко, староста Ушнянського старостинського округу.

Проте зазначає, що завадити не може. У свою чергу, за словами людей, голова Менської громади на зборах села зайняв сторону агрофірми.

«На зборах був присутній наш міський голова. Він лобіював інтереси «Агроресурсу – 2006». Це людина, яка повинна захищати інтереси селян… Я ще раз повторюся, що люди, які повинні нас захищати, лобіювали інтереси агрофірми. Вмовляли людей слухатися, що все буде добре», — Оксана Шаповаленко, має паї на землях, де проклали труби.

«Оця агрофірма не могла просто так самостійно почати роботу. Наскільки я розумію і наскільки досвід показує, була домовленість із міським головою, з Примаковим, що він сказав: «Я вирішу. Можна». А тут активісти, а тут питання про законність, про самоврядування», — Сергій Трегубенко, громадський активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: екогерой Сергій Безбородько

Сам Геннадій Примаков коментаря дати не зміг. Зайнятий.

«У нас зараз триває онлайн-нарада».

Його ж заступник і голова комісії, що вивчає це питання, зазначив, що міська рада залучатиме до вирішення проблеми правоохоронців.

«Готуємо звернення і десь через пів годинки чи через годину відправимо письмове звернення до органів поліції. Там зазначено, щоб вони провели розслідування і надали оцінку цим діям», — Володимир Гнип, заступник голови Менської міської ради, голова міської комісії щодо обстеження облаштування системи крапельного поливу.

Цікаво, коли міська рада листа тільки відправляла, поліція, за словами місцевих, уже працювала на місці. Нарахували приблизно два кілометри трубопроводу. Громада Ушні зазначає, що не відчуває підтримки від очільника Менщини.

«Вважаю, що з нас зробили якесь феодальне помістя. Це не децентралізація, а бозна-що. В руках однієї людини – голови міської ради… 4.19 – 4.24  невже це така влада у нього, що він одноосібно може вирішувати долю селян, долю цілого села», — Оксана Шаповаленко, має паї на землях, де проклали труби.

Активісти та жителі села Ушня запевняють, що відстоюватимуть свої права. Адже бізнес-пріоритети окремих осіб не можуть стояти вище за інтереси жителів села.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button