Люди

Люди: екогерой Сергій Безбородько

Сучасні супергерої не носять трико, маски чи плащі. Вони своїми діями покращують наш світ і надихають. Збережений Березовий гай, громадський город і сортування сміття – це одні з багатьох досягнень відомого чернігівського екоактивіста Сергія Безбородько. Він каже, що екологія – це не просто захоплення, а вже стиль його життя.

22426451_1961566940742884_9119943824944336323_o

Розпочав свою громадську активність Сергій після ЄвроМайдану, коли повернувся з Києва. Спершу були просто толоки з друзями, прибирання від сміття Ялівщини, Березового гаю, берега Десни та озера Земснаряд. «Паралельно я почав цікавитися, як сортувати сміття, що з ним далі робити, почав підписуватися на різноманітні тематичні пабліки, блоги, все це читати. Далі мене запрошували на навчання як громадського активіста. Можливо, саме з цього все і почалося. Я дуже захопився цією темою і, звісно, бачив, що на це є великий запит від людей. Таким чином, я став таким собі неформальним лідером, який брав на себе організацію, комунікацію з владою, домовлявся щодо вивезення сміття, ініціював нові цікаві інформаційні приводи тощо».

b6yNueQ8

Громадська організація «ЕкоМісто», головою якої є Сергій Безбородько, доволі давно існує на теренах міста і займається активною екологічною діяльністю. Однак, як розказав Сергій, спершу не було жодної організації, а просто друзі зі спільними інтересами, які пропонували щось від імені ініціативної групи. Згодом зрозуміли, що офіційна реєстрація дасть багато плюсів, зокрема, можливість участі в міжнародних конкурсах проєктів.

Надихається екоактивіст подорожами, бо саме в інших містах і країнах можна почерпнути досвід та практики, які потім реалізовуватимуться в Чернігові. «Чернігів – таке провінційне містечко, а насправді по Україні багато крутих кейсів, ще більше їх за кордоном. Мені пощастило побувати на декількох стажуваннях за кордоном – у Данії, Словаччині, Німеччині та Литві. Якщо раніше я під час подорожей здебільшого звертав увагу на архітектуру чи пам’ятки, то зараз я дивлюся під ноги і помічаю цікаві урбаністичні штучки, локальні кейси, звертаю увагу на те, наскільки активна спільнота в різних країнах, як вони проводять своє дозвілля, які заходи проводять.

F36MK-gA

До прикладу, в 2016 році я провів місяць у Словаччині і можу чітко сказати, що ця країна мене дуже надихнула, бо це гарний для України приклад того, як за рахунок міцних спільнот може відбуватися міцний демократичний розвиток країни. Окрім того, що у Словаччині дуже багато громадських організацій та клубів за інтересами, там і мешканці дуже активні – це те, чого мені поки що бракує в Чернігові.

Якщо говорити про Данію, то це країна, де дуже розвинений велорух, і мене здивувало, наскільки такий екологічний вид транспорту може зробити вулиці привабливими, без автомобілів, безпечними», — розказує активіст.

35849119_2086417974924446_425224143378579456_o

Після знайомством із практиками інших країн і міст Сергій Безбородько намагається втілити їх і в Чернігові. Так сталося з ініціативою «громадський город», облаштованого замість старого сміттєзвалища в Березовому гаю.

«У Словаччині я вперше побачив таку ініціативу, як «громадський город». Це було здивуванням, що в місті можна вирощувати овочі чи зелень. Але таким чином можна ефективно перетворювати пустирі, колишні смітники на зелені простори. Ось і в Чернігові ми спробували зробити таку невеличку ділянку, звільнили місце від побутового сміття, встановили дерев’яні ящики, які зараз використовуємо для вирощування овочів, ягід і пряних трав, яких налічується приблизно 50 видів. Мене неймовірно надихає те, що сусіди таку провокацію сприйняли позитивно і радіють, що перед вікнами в них не смітник, а зелений простір. Зараз є дуже багато запитів, аби такі урбаністичні ділянки створити і в інших районах міста», – розказав Сергій.

33423444_1703993686366606_757128869437243392_o

Як ми вже писали, Сергій Безбородько відомий у Чернігові, адже був одним із тих, хто відстояв Березовий гай від забудови. Також він займався і його благоустроєм. «Березовий гай – це той кейс, що пішов від відстоювання від забудови парку і ми його далі розвиваємо, активуємо громаду. Так історично вийшло, що всі активісти живуть у цьому районі, тож ми вирішили зробити Березовий гай показовим проєктом від «ЕкоМіста», тому щороку організовуємо заходи з озеленення парку та проводимо різноманітні фестивалі. Хочемо показати людям, по-перше, потенціал цієї ділянки, по-друге – різні альтернативні сценарії, як можна використовувати паркову зону, і по-третє – показати місцевій владі та забудовникам потребу громади в таких ділянках», — зазначає Сергій.

Z3oSDcZQ

Ще однією доволі значущою екологічною акцією в Чернігові, яку організував Сергій Безбородько зі своєю командою, став збір використаних батарейок. Тоді члени громадської організації проводили лекції в школах, таким чином, через дітей намагалися достукатися і до батьків щодо бережливого ставлення до екології. За чотири роки дії проєкту в Чернігові назбирали понад 500 тисяч батарейок, а це приблизно 8 тонн.

«Це безстроковий проєкт. Уже чотири роки, як ми встановили в усіх школах міста бокси для збору батарейок і обслуговуємо їх. Кожного року ми вигадуємо якісь мотиваційні акції для дітей, аби нагадувати їм про небезпеку батарейок і мотивувати збирати їх разом із родиною. За нашими підрахунками, лише за місяць ми зібрали понад 140 тисяч батарейок на переробку. Окрім того, аби ще більше мотивувати дітей, у нас була акція, що за кожну здану батарейку в школі діти отримували фішку, такі собі екомонети, які потім могли обміняти в наших партнерів на приємні сюрпризи. Таким чином, ми зробили гейміфікацію процесу, аби в кожної дитини була окрема мотивація і це було плюсом, бо діти залучали і свою родину до збору», — ділиться активіст.

39181049_2144754172424159_4645965045769961472_o

Сергій і його команда здебільшого співпрацюють із міжнародними донорськими організаціями, адже, за його словами, отримати фінансування свого проєкту в «Бюджеті участі» Чернігова фактично неможливо. «Конкурувати з садочками та школами, які залучають адмінресурс, немає сенсу», — зазначив він.

Наразі Сергій Безбородько та громадська організація «ЕкоМісто» створюють у Чернігові першу станцію сортування сміття. Активісти планують сортувати відходи на 20 фракцій (різні види пластику, макулатури і скла). Станція розміщуватиметься у дворі Молодіжного центру (колишній кінотеатр імені Щорса) у господарському приміщенні. Орієнтовно відкриття станції заплановане на червень.

RxCf-07A

«Проєкт ми виграли в конкурсі від Посольства Чехії. Цього року ми отримали від них частину фінансування, а частину, зокрема, ремонт, робимо за власний кошт і власними силами.

Ми навчатимемо людей сортуванню. Плануємо збирати все те, що приймають вторинні заготівники в Чернігові, а також деякі фракції частково відправлятимемо в Київ на переробку та високотемпературне спалювання. Тобто ми хочемо, аби містяни мали змогу зменшити свій сміттєвий кошик і зменшити навантаження на міське сміттєзвалище. Маємо надію, що такі умови надихатимуть людей переходити на домашнє сортування. До речі, днями Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт, який згодом зобов’яже всі муніципалітети облаштовувати умови для сортування сміття в громадах. Фактично, таким нашим проєктом ми випереджаємо час і хочемо зробити так, аби люди були готові до того, що сортування сміття буде обов’язковим», — сказав Сергій.

61745767_2318915561674685_6465406749628170240_o

Згідно з планом проєкту, екоактивісти хотіли у 5 школах Чернігова зробити маленькі пілотні проєкти з сортування зі спеціальним обладнанням для цього. А в усіх школах міста проводитимуть освітні лекції на тему сортування сміття. Таким чином, через дітей вони хочуть залучати батьків та інших однодумців до сортування сміття.

Сергій Безбородько стверджує, що екологія стала не просто захопленням, а стилем життя.

19238038_1694797190826255_8700194095467905600_o

«По-перше, я намагаюся свідомо споживати, дивлюся на упаковку і намагаюся купувати лише те, що потім зможу здати на переробку. Окрім того, майже 5 років я вегетаріанець – це був для мене свідомий крок, адже одним із найбільших забруднювачів у світі є м’ясне виробництво. Безперечно, в теплу пору року я намагаюся їздити виключно велосипедом. Ще мене вирізняє те, що я намагаюся популяризувати свій стиль життя, навіть мої батьки вже почали вдома сортувати сміття та встановили у дворі компостер. Багато моїх друзів також переходять на більш екологічний стиль життя.

Паралельно під час карантину дивлюся багато тематичних вебінарів, читаю літературу і люблю дарувати своїй дівчині книги про екологію.

Мені так дуже комфортно і принципово, аби всі ті цінності, які я декларую, були моїми власними цінностями, а не просто обкладинкою», — ділиться Сергій.

17157805_1650116365294338_917819237379447654_o

Громадська діяльність Сергія Безбородька – на громадських засадах. А заробляє він фотографією. «Загалом у мене дуже багато хобі – це і активний відпочинок, і подорожі. Фотографія – це і хобі, і професійне заняття. Я займаюся і вирощуванням кімнатних рослин, налічується приблизно вже 40 видів. Цього року почав займатися деревами – як за ними правильно доглядати, лікувати та формувати їх. У батьків є дача, там я висадив багато плодових дерев, буду ними займатися», — розповідає Сергій.

24991174_1644310315633706_2651353700738642937_n

За словами екоактивіста, в Чернігові йому бракує активності населення – будуть більш свідомі люди, будуть і красиві парки, велодоріжки та підтримка екології. «Насправді мені хотілося б більш активних людей, бо велодоріжки і зелень з’являться як наслідок. Більше людей, які критично мислять, роблять правильний запит для влади, вони хочуть мати кращі умови», — сказав Сергій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Білоус Світлана

Ще статті по темі

Back to top button