Суспільство (відео)

Екологічна катастрофа, збитки для області та потрібні рішення: чернігівці – про забруднення Сейму та Десни (Відео)

Чернігівщина продовжує потерпати від забруднення річок Сейм і Десна. Кількість загиблої риби вже обчислюється кількома тоннами. Наразі забруднена вода дійшла і до Чернігова. В місті поблизу Десни спостерігається неприємний запах, подекуди можна побачити загиблу рибу.

Нагадаємо, з 26 серпня в річці Сейм на території Батуринської громади заборонили купатися та ловити рибу через погіршення стану води. Від 30 серпня таку заборону було запроваджено і в Чернігові. У Держагентстві України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм причиною забруднення називають дії зовнішнього ворога. Імовірно, російські війська з 14 серпня почали скидати відходи невідомих речовин у річку Сейм. За цей час забруднення річок Сейм і Десна призвело до збитків у 186 мільйонів гривень для Чернігівщини. Ця цифра наразі не є остаточною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські поліцейські зупинили водія, який був у стані наркотичного сп’яніння та зі зброєю

Ми розпитали чернігівців і жителів області, що вони знають і думають із приводу забруднення річок, а також яке вирішення проблеми вони вбачають?

«Сейм там забруднився і в Десну вже потрапило.»

«Якоюсь невідомою речовиною забруднено, і там гине риба.»

«Ким забруднено, я не знаю, але кажуть, що росія скинула туди відходи якісь. Зараз рятують і Сейм, і Десну рятують, люди згуртовуються, як тільки можуть. Це екологічна катастрофа для Чернігівської, Сумської областей.»

«Вода брудна, не можна ні купатися, ні ловити рибу. Заборона така є. Щось потрапило у воду.»


«
Із Сейму йде погана отруйна вода.»

«Відомо, що москалі скинули забруднювальну рідину чи щось, це через Сейм потрапило до Десни ірухається в бік Києва.»

«Я, наприклад, пов’язую це більше із зоною бойових дій. Те, що якраз відбувається біля річки Сейм у Курській області. З цим і пов’язую. Це найбільш логічно, на мій погляд.»

«Не можна купатися, рибу не можна ловити, не можна їсти, нічого.»

«Із річки Сейм росіяни скинули нам усіляку гидоту. І тепер ця коричнева пляма пливе до нас по нашій річці. Дуже багато риби гине. Дуже багато. Тоннами. Волонтери виловлюють її. Стоїть дуже специфічний запах, як вони сказали, м’яко кажучи.»

«Я з Корюківки, я знаю, що в нас люди згуртувалися, їздили виловлювати цю рибу, закопували. Люди молодці. Неймовірні в нас люди.»

«Я вважаю, що це повинні робити фахівці. Завдання пересічних громадян – не ходити на пляж, не ловити рибу. Все.»

«Там промислові викиди, наскільки мені відомо. Доволі небезпечно для екології. Якихось заходів вживають, але невідомо яких. Як завжди, це може бути цікава складова роботи нашої влади.»

«Це недопустимо. Треба щось робити на вищому рівні, мабуть. Рятувати нашу річку.»

«Є надія, що якісь інновації будуть і наша річка очиститься.»

«Чистити треба і знищити москалів зрештою, щоб вони цього не робили.»

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button