Суспільство (відео)

Саморобкін із Чернігова: пенсіонер конструює екологічний електротранспорт на власній дачі (Відео)

Пенсіонер із Чернігова Віктор Шпичко власноруч ремонтує та збирає електротранспорт. Чоловік купує старі зламані речі та робить із них практичні девайси. Так, із неробочого гіроборда, який Віктор Андрійович купив у стоковому магазині, він створив власний транспорт.

«Він не їздив. Розібралися з ним, виявилося, що там не працюють акумулятори. Поки ми з’ясовували, ми зрозуміли, як воно там працює. Потім натрапили на такий візок, поставили візок, обєднали. Я на ньому їжджу. Отут у мене дача, а там півтора кілометра я живу. Якщо я втомився, то їду на ньому», — майстер Віктор Шпичко.

Принцип роботи транспортного засобу дуже простий.

Спробували проїхатися на диво-машині й ми.

Окрім цього, інженер-механік за освітою та підполковник у відставці має цікаве хобі. Він займається ремонтом електровелосипедів європейського складання. Він купує поламані двоколісні через інтернет і відновлює їх.

«Десь відмовили акумулятори, перебираємо акумулятори. Зараз сучасні велосипеди доволі грамотні, у них є «мізки», електронні схеми. Іноді доводиться вирішувати питання. Велосипеди з Європи приїжджають закодовані, не приймають інші акумулятори. Потрібен електронний ключ», — майстер Віктор Шпичко.

Деякі відновлені велосипеди вдається продати. Віктор Андрійович каже, що навіть відремонтований двоколісний європейського складання кращий за ті, що продаються у наших магазинах. Адже їх роблять із китайських запчастин. Майстер продає свої велосипеди в середньому за 12 тисяч. Це майже собівартість запчастин. Новий китайський коштуватиме 10-15 тисяч.

«Залежно від того, що, де і як. Які батареї, гелеві, нові батареї. Там ще проблема з батареями є, ті, що приходять із Китаю. Її теж треба знати», — майстер Віктор Шпичко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Творець водоспадів: чернігівець власноруч створив дивовижну конструкцію

 

Запчастини він купує через інтернет. Віктор Андрійович розповідає, що електровелосипед не просто екологічний, він вирізняється ще й неабиякою зручністю.

«Він вас везет, а ви їдете. Не треба крутити. Але є різні конструкції. Є європейські конструкції, там треба крутити педалі. Система «ПАС». Ви їдете і електрика вам допомагає їхати, завантаження невеликі. Пенсіонерам-сердечникам навіть дуже непогано. Навантаження нема, але людина їде», — майстер Віктор Шпичко.

Заряджаються такі велосипеди від звичайної розетки. Вартість кілометра їзди на такому транспорті коштує одну копійку. Проїхати на одному заряді можна від 30 до 50 кілометрів.

«Можна набрати батарей і на 150, але вже тоді не повезеш мішок із картоплею. Можна взяти батареї, але не візьмеш корисне навантаження», — майстер Віктор Шпичко.

Віктор Шпичко активно популяризує ідею електротранспорту в Чернігові через його екологічність. Він подавав свій проєкт на «Бюджет участі», але не пройшов початковий відбір. Чоловік каже, що давно шукає спонсора, який допоміг би з реалізацією ідеї.

«Якби хтось із грошима розумів, що це перспектива, я залюбки працював би та займався цією справою, але потрібне приміщення, потрібні витрати, щоб поставити першу безкоштовну колонку», — майстер Віктор Шпичко.

Та наразі пенсіонер працює у власному дачному будиночку. Тут припадає пилом мініелектрокар, який пенсіонер сконструював із візка старого мотоцикла «Ява». До готового механізму залишилося додати лише акумулятор, на який чоловікові бракує коштів.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button