Суспільство (відео)

Ексклюзив «ЖЕКівських» буднів Чернігова: кладовище для голубів, водоспади після зливи та «чудова» труба (Відео)

Кара небесна – так останні кілька місяців жителі будинку 155 по вулиці 1-го Травня, що біля «Вени», називали дощ і роботу ЖЕКу №10. Зливи цього літа наробили чимало лиха в Чернігові. Але якщо про підтоплений приватний сектор говорила вся Україна, то про постраждалі багатоповерхівки ніхто навіть не згадав.

«Вода текла, наче з водопаду. Ми не встигали відрами виносити воду», — згадує Валентина Андріївна, жителька будинку по вул. 1-го Травня, 155.

«Обіцяли відремонтувати дах, але після їхніх обіцянок так само текло в під’їзді», — говорить Надія Федорівна, жителька будинку по вул. 1-го Травня, 155.

«Аварійка нам відповідає, що не мають права до 20.00 виїжджати, тому що ЖЕК-10 не уклав із нами договір і ми не виїжджаємо», — розповідає Валентина Андріївна, жителька будинку по вул. 1-го Травня, 155.

У найбільшу зливу на початку липня аварійні служби доводилось викликати через поліцію, адже ті не реагували, мотивуючи відсутністю договору з ЖЕКом. Його жителі будинку критикують, як кажуть, від душі, згадуючи і дахи, і підвали, і тротуари, і сморід від сміттєвих баків.

«Гидота. Не хочуть працювати. На прохання не звертають уваги», — зазначає Маргарита Костянтинівна, жителька будинку по вул. 1-го Травня, 155.

«Ми писали в ЖЕКи, телефонували на «гарячу» лінію, куди лишень ми не зверталися. То в них немає грошей, то в них немає того, то немає цього», — говорить Валентина Василівна, жителька будинку по вул. 1-го Травня, 155.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові злива пошкодила дах дитячого закладу: дітей переселили

«Приходиш до ЖЕКу, то чомусь там усі люди так агресивно налаштовані, не можна спілкуватися ні з ким», — розповідає  Валентина Іванівна, жителька будинку по вул. 1-го Травня, 155.

«Говорили про цей тротуар. Ніхто нічого не робить. Тут уже й ноги люди ламали», — зауважує Світлана Миколаївна, жителька будинку по вул. 1-го Травня, 155.

«У підвалі у нас постійно течуть труби. Волога, вода постійно тече», — говорить Марія Олексіївна, жителька будинку по вул. 1-го Травня, 155.

На скарги жителів будинку ЖЕК-10 відреагував. Приїхали майстри і взялися пояснювати причини підтоплень.

«За дуже короткий час випало дуже багато опадів. Розциклювалася зливнева труба. Ну, тобто від кількості опадів її розперло і розірвало. Розчеканилась», — розповідає  Володимир Шишлов, майстер будівельної групи, ЖЕК-10.

Закиди жильців, мовляв, винна іржава прогнила труба зливнівки, спростовували.

«У жодному випадку. Труба в чудовому стані», — запевняє Михайло Федорін, майстер слюсарів і сантехніків, ЖЕК-10.

Продовжували переконувати в якості труби безпосередньо і на самому технічному поверсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «50 років тут живу – такого ще не було», – комунальний колапс у Чернігові тільки починається

«Вверх ви подивіться. Це труба, яка в прекрасному стані», — говорить Михайло Федорін, майстер слюсарів та сантехніків, ЖЕК-10.

Загалом якість прибирання сміття вважають нормальною. Мають відповіді на всі запитання та звинувачення. Тому сміливо можна говорити, що міський голова Владислав Атрошенко може пишатися якістю організованої ним роботи житлово-комунального господарства міста.

«ЖЕК відповідає. Прибирає велике сміття. – Тобто тут нормально. – Ну, нормально. Оці трупи голубів ми приберемо. Брили ми не можемо прибрати фізично, вони залишилися після будівництва будинку», — розповідає Володимир Шишлов, майстер будівельної групи, ЖЕК-10.

«Усе сміття зноситься в цю трубу. Той самий голуб, дохлі коти, якісь шматки. Несправну решітку поставили. Вибачте, де тут камені, тут усе прибрано», — упевнений Володимир Шишлов, майстер будівельної групи, ЖЕК-10.

«Дивіться. Дихати не можна ж. Це каналізація. Вони накрили. Я просила, поставте сітку, щоб голуби не падали, а вони целофаном накрили і все».

«Оце ж так накрили. Он і голуб. Хтось же повинен техповерх прибирати».

Загалом жителі будинку з позитивом відгукуються про зміни на дорогах та в скверах міста, і в притаманній нам манері сподіваються на «доброго царя», який почує про їхню проблему, вплине на недбайливе керівництво ЖЕК-10 і все зміниться на краще. Але насправді замість цього оновлюють центр, вкладають мільйони в фонтани, катальпи, ремонти міськради, іномарки для чиновників, а простим людям на околиці – лише обіцянки та відмовки. Тож побачимо цього разу, чи зміниться життя цих людей, чи вдарять палець об палець комунальники і чи піде влада назустріч? Через певний час ми знову навідаємося сюди і запитаємо, як влада відреагувала на проблеми людей.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Аналогічна катастрофічна ситуація на даху і технічному поверсі над 5-6 під*їздами в одному з будинків по вулиці Кошового — п*ятиповерхівка. Трупи голубів, які розкладаються, сміття і сморід, це небезпечно для здоров*я мешканців! Дах протікає! КП ЖЕК-13 Чернігівської міської ради виявляє злочинну недбалість і бездіяльність! Заявки залишені оператору кол-центру прийняті давно після першої зливи, а робіт ніяких не виконується! Тільки обіцянки — фарс і абсурд — кажуть, що ремонтні роботи будуть виконані в першій половині липня за умови бездощової погоди! Нешановні, вже серпень на дворі, дощів нема! Працюйте або дочекаєтеся народного гніву! Навіщо громаді утримувати таку владу, такі підприємства і органи — якщо вони ніхера не роблять!? Атрошенко несе повну відповідальність за безпеку і порядок у місті як міський голова, якщо не справляється — винести його на сміттєзвалище на Масани чи до ставка токсичних відходів!

  2. Чим більше люди будуть принижувати комунальників, тим менше людей працюватиме у цій сфері.Скоро і працювати в ЖЕКах буде нікому. Раз ви такі розумні — беріть самі будинки і обслуговууйте за ті гроші , які ви платите. І будете винити самі себе.

Back to top button