Суспільство (відео)

Енергетично-суспільне напруження: чи подорожчає електрика на Чернігівщині (Відео)

Останнім часом у ЗМІ активно обговорюють тему можливого здорожчання електроенергії з 1 квітня. Зокрема і для населення. Йдеться про RАB-тариф. Чи відповідає це дійсності і чи справді з 1 квітня чернігівцям може бути не до сміху?

По коментар ми звернулися до енергетиків.

«RАB-тариф, над яким працює Україна більше трьох років, це те, що мало б бути ще 20 років тому. У нас зараз усі споживачі платили за те, що ми не робили, – нам держава не дозволяла робити. RАB-тариф дасть змогу зменшити втрати, за які сплачує кінцевий споживач», — голова правління ПАТ «Чернігівобленерго»Володимир Ткач.

Якщо в Європі втрати в електромережах становлять 4 %, то в Україні цей показник невтішний і наближається до 15 %. Енергетики б’ють на сполох – ситуацію треба виправляти.

«70 % такого обладнання. Ця трансформаторна підстанція стоїть у нас в черзі на аварійний ремонт. Таких дуже багато. З тарифом, який є сьогодні, ми не знаємо. RАB-тариф дасть змогу, щоб обладнання не було. Щоб сюди поставити обладнання на користь кожного споживача», — голова правління ПАТ «Чернігівобленерго»Володимир Ткач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укртелеком підвищив тарифи на стаціонарний зв’язок

«Наочний приклад наших мереж – ось. Дерев’яна опора, яких по області 152 тисячі штук. У нас близько 70 % обладнання знаходиться у незадовільному стані, в будь-яку мить може пошкодитися і призвести до знеструмлення споживачів», — заступник технічного директора ПАТ «Чернігівобленерго» Сергій Шульженко.

Фахівці «Чернігівобленерго» запевняють, що впровадження нового тарифу дасть змогу вкласти 700 мільйонів гривень у модернізацію електромереж.

Що стосується здорожчання тарифу на електроенергію для населення, то енергетики заспокоюють і радять не зважати на гучні та безпідставні популістські заяви.

 «Для побутових споживачів тариф на електроенергію залишиться незмінним», — голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.

Якщо регулятор усе ж таки затвердить RАB-тариф із 1 квітня, то зміни торкнуться юридичних споживачів – тариф для них зросте до 20 %. Хоча деякі політики вже встигли і тут наробити галасу – заявили, що для юридичних споживачів тариф зросте на 300 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укртелеком підвищив тарифи на стаціонарний зв’язок

«Ціну на електроенергію визначає НКРЕКП. А ми виконуємо ті постанови, які приходять. (02-53) RАB-тариф, до якого ми йдемо, сказати напевно, що він буде з 1 квітня, неможливо, це все визначає НКРЕКП», — голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.

Ще статті по темі

Back to top button