Суспільство (відео)

Школи Чернігова: деякі закриють, решту – рятуватимуть (Відео)

Під час активних бойових дій у Чернігові зруйновано дві школи. 25 навчальних закладів пошкоджено. Постраждали приблизно 1800 чернігівських дітей. Деякі з них отримали поранення, деякі – залишилися сиротами і втратили житло. На жаль, є й загиблі діти. Нині в обласному центрі перебуває менше половини дітей шкільного віку. Орієнтовно третина загальної кількості школярів наразі не планує повертатися до міста. Зважаючи на всі ці нюанси, в Чернігові почали переглядати структуру освітнього процесу. Про це говорили сьогодні на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

 «Ми не знаємо, чи буде в Чернігові 1 вересня очне навчання. Ми на це можемо лише сподіватися. Відповіді немає. Ми – прикордонна область. Ми точно не знаємо контингенту. Озвучували 72%, які планують повернутися. Третє і найважливіше – в місті багато пошкоджених шкіл, і під питанням стоїть організація навчального процесу з 1 вересня», —  Олександр Ломако, секретар Чернігівської міської ради.

Як відомо, чернігівські школи №18 і №21, що в мікрорайоні Подусівка, знищено авіаударами, тому ці школи з об’єктивних причин будуть закриті. Позиція міської влади – знайти та спрямувати всі наявні ресурси на відбудову тих пошкоджених шкіл, де навчалося найбільше дітей.

«Було запропоновано зосередити зусилля на найбільших закладах міста, які постраждали, в яких навчається близько 2000 дітей. Це 11-й колегіум, 19-та школа, 35-та, 29-та, 25-та і 31-ша. 20-та школа», — Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.

Та основна проблема – це кошти.

 «Якщо розглядати питання тарифікації, то в нас до кінця календарного року не вистачає майже 29 млн грн. Зважаючи на ризики і нерозуміння, скільки буде учнів, то питання оптимізації й об’єднання класів стосуватимуться абсолютно всіх навчальних закладів», — Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.

Із великою ймовірністю можна припустити, що невтішна доля чекатиме і 13-ту школу Чернігова.

«Батьки ухвалюють рішення про перехід учнів, залежно від того, куди вони хочуть. Батьки для себе визначаться, куди їм зручніше. Ми аналізували навчальні заклади, які вціліли. По 13-й школі. На кінець навчального року в 13-й школі залишається орієнтовно 300 дітей. І вони повністю без проблем можуть розміститися на базі 32-го ліцею, який не зазнав ушкоджень», — Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.

Керівник чернігівської школи №13 Алла Ващенко на своїй сторінці у Facebook уже повідомила про рішення міської влади закрити навчальний заклад.

Загалом же, згідно з дорожньою картою коригування мережі закладів освіти, у Чернігові планують закрити п’ять шкіл, шість садочків і ще в двох школах не набиратимуть першокласників.

 

Ще статті по темі

Back to top button