Суспільство (відео)

Етичний капкан: полювання на «ліплення горбатого» та «безсовісну морду» (Відео)

Етика – це філософська наука про мораль, суспільні норми поведінки та звичаї. У Чернігові з етикою як явищем, а не наукою, справи сутужні. Хоча, мабуть, скрізь подібна ситуація. Але справи рухаються.

Наприклад, активісти хочуть у Чернігівській міській раді запровадити якийсь кодекс етики. Кажуть, цивілізовані країні вже давно це пройшли. Що ж воно таке, кодекс етики для чиновників? Можливо, цим кодексом забороняється «ліпити горбатого», обзивати своїх підлеглих «безсоромними мордами» та оцінювати в мільйони ті місця, на яких сидять. Хто знає? Утім, це поки що просто слова.

Олександре Михайловичу, ви безстижа морда. Хватить ліпити горбатого.

— Я тобі хочу сказати наступне. Твоя особиста стурбованість, щоб ти нічого не порушив і ні за що не відповідав, – мені до заднього місця.

Отже, про впровадження етики для чернігівських чиновників йтиметься на прес-конференції, яку проводять у прес-центрі «Ініціатива». Підемо послухаємо.

«Стеження за дотриманням моральних, етичних, ділових стандартів роботи депутатів. Це обличчя громади. Також антикорупційна складова. Щоб не тільки за довжиною спідниці слідкувала комісія. Є розділи про стосунки з виборцями, ЗМІ. Публічні образи також вважаються порушенням етичного кодексу», — голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко.

Активісти сподіваються, що питання впровадження етичного кодексу і створення спеціальної комісії вирішиться вже цьогоріч. Якщо мер і депутати не злякаються цієї ініціативи, то питання винесуть на розгляд сесії у грудні.

«Комісія має складатися з депутатів і громади. 50 на 50. Комісія не може когось покарати. Йдеться про те, щоб цей орган виносив вердикт, і він мав би рекомендаційний характер. Тут будуть політичні та репутаційні збитки», — голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко.

Тобто етична комісія не матиме змоги карати «порушників» кодексу етики, а лише їх «тролитиме» — публікуватиме критичні дані про мера, депутатів та інших чиновників на офіційному сайті міськради, а також забезпечуватиме журналістів необхідним «пакетом неетичної інформації». Ну що ж, хоч би і так. Принаймні це весело.

Ще статті по темі

Back to top button