Суспільство (відео)

Фестиваль народних традицій: на Чернігівщині громада визначила найкращого дідуха (Відео)

Символ врожаю, добробуту й оберіг роду. В Кіпітівській громаді до кількох дат – День Незалежності, шоста річниця від створення об’єднання та закінчення збору зернових, – провели фестиваль-конкурс дідухів.

«Участь у конкурсі беруть усі старостати громади. Кожен старостат знімає відеоряд про своє село, також ц ньому має бути невід’ємною частиною дідух»,- Вікторія Ліскович, директор Кіптівського будинку культури.

ЧЕline став свідком створення переможця конкурсу – кіптівського дідуха, презентованого працівниками місцевого будинку культури.

«Жито. Це в нас овес. Також пшениця і ячмінь. І звісно ж, калина та сухоцвіти. Вони стоятимуть цілий рік, із ним нічого не станеться»,- Вікторія Ліскович, директор Кіптівського будинку культури.

«Це тільки верхня його частина. Загалом дідух буде донизу і звідси буде ще звужуватися»,- Вікторія Ліскович, директор Кіптівського будинку культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Зелена сцена» повертається до Чернігова

У Кіптівській громаді намагаються зберігати та передавати з покоління в покоління наші українські прадавні традиції, однією з них є створення цього традиційного оберегу, тісно пов’язаного зі святкуванням Різдва.

«Здавна коли ще наші прадіди молотили або пожинали злакові, це був дух останнього обжинкового снопа. Його заносили в хату, ставили на покуті на Різдво. Загалом він ніс такий дух Різдва, дух свята, оберігав дім від усіляких негараздів, і наші предки дуже цінували цю традицію»,- Вікторія Ліскович, директор Кіптівського будинку культури.

Загалом у громаді було вибрано чотири королівські снопи. Так, друге місце посів дідух із села Прогрес, а третє місце розділили снопи із сіл Чемер і Вовчок.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button