Суспільство (відео)

Фото та орден «За мужність» замість чоловіка і тата: родина Тесленків потребує допомоги (Відео)

Невеличка кімнатка в одному з чернігівських гуртожитків. У довоєнні часи щасливий побут тут розділяла на чотирьох родина Тесленків: подружжя Олександр і Надія та їхні діти – Максим і Давид.

Війна відібрала в сім’ї найважливіше – чоловіка та батька.  

«3 березня йому зателефонували ближче до 16:00. Ми о 18:00 зачиняли будинок, аби ніхто не заходив, а десь о 16:00 він почав збиратися. Я у нього запитала: «Куди ти? Скоро вже буде темно, ми зачинимо двері», а він сказав: «Я не можу не поїхати, мене викликають на роботу», — Надія Тесленко.

Хоч як намагалася жінка втримати чоловіка вдома, того злощасного дня він усе-таки вирушив на роботу. Єдине, що залишалося робити люблячій дружині – телефонувати в кожну вільну хвилинку, аби дізнатися, як у чоловіка справи.

«Зранку я телефонувала, в обід набирала. Я йому набрала, було 15:55, я тільки почула «Так» і все. Більше я до нього не додзвонилася. Я набирала і на один, і на інший номер, але вже було все. Не могла додзвонитися», — Надія Тесленко.

За словами очевидців, чоловік загинув під час авіанальоту – ворожий снаряд прилетів просто в екскаватор, на якому він того дня працював, облаштовуючи блокпости для військових. Олександра посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Сьогодні відзнака стоїть поряд із фотографіями чоловіка. Щодня, дивлячись на нього, вдова обмірковує головну мрію Олександра: поставити синів на ноги. Та не маючи змоги зробити це власними силами, матір почала звертатися по допомогу до працедавця чоловіка і небайдужих. 

«З «УкрСіверБуду» допомоги ми жодної не отримали, окрім того, що його розрахували (видали зарплатню) і більше жодної допомоги ми не отримали. Статусу в нас немає. Документів «УкрСіверБуд» не дає. Кажуть, що це було усне розпорядження і все, більше нічого», — Надія Тесленко.

Старший син Надії зараз навчається платно в одному з коледжів Чернігова. В майбутньому хлопець мріє вступити до Національної академії Служби безпеки України. Втілити заповітне бажання сина – головна мета матері, втім, власних сил їй не вистачить.

«Дитина вчиться на платному. Можна було б перевести його на бюджет, але в нас немає документа. Молодший вчиться в школі, запитують теж про документ, документа нема.

Зверталася в ОВА, до В’ячеслава Анатолійовича, він допоміг – оплатив старшому навчання. В «УкрСіверБуд» зверталася, але Віктор Федосійович категорично відмовляється нам допомагати.

Я не знаю вже, куди стукати», — Надія Тесленко.

Сьогодні Надія Тесленко залишилась із двома дітьми та страхом за їхнє майбутнє сам на сам. Мінімальна заробітна плата не дає жінці змоги з впевненістю думати про те, аби поставити дітей на ноги. Та вона вірить, що рано чи пізно хтось зверне увагу на її горе і зможе допомогти.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button