Суспільство (відео)

Французький художник презентував свої картини в Чернігові (Відео)

Французький художник Педро П’єр Берже в Чернігові презентував свою виставку картин під назвою «Мирні польоти». З перших днів повномасштабного вторгнення митець стежить за подіями в Україні й не залишається осторонь – чоловік активно змальовує жахіття української війни в картинах і поезії, обговорює новини нашої країни з учнями школи, в якій викладає, та своїми друзями. Неодноразово Педро П’єр Берже організовував збори гуманітарної допомоги, а також фінансово підтримував переселенців.

«На створення серії картин, присвячених Україні, мене наштовхнув початок повномасштабного вторгнення. Щоранку перед сніданком або під час сніданку я дивлюся новини про Україну. Таким чином, щодня народжується нова картина. Коли я почав створювати свої малюнки, я точно знав, що повезу їх в Україну. Але спершу вирішив зробити виставку у Франції – на ній я показав одну з серій малюнків. На мою думку, виставка була успішна – вдалося зібрати 1000 євро, яку передали чотирьом родинам біженців, які живуть на півдні Франції», — Педро П’єр Берже – французький художник, викладач історії.

Педро П’єр Берже під час написання своїх картин використовує авторську техніку. З матеріалів віддає перевагу акрилу та чорнилам. У роботах митця переважають темні кольори, утім, на деяких полотнах образи вибухають яскравими плямами. Підбір кольорів, матеріалів і сюжету для картин залежить від подій, які в роботах відтворює митець.

«Роботи представлені, за словами Педро Пєра, в трьох циклах: це трагічна сторінка. Друга частина робіт – це біженці, сподівання на покращення. Точніше, ставлення окремих країн, зокрема французів і Франції до біженців, тобто підтримка. Третій цикл: сподівання на Перемогу, Перемога, скоріший мир для України та українців», — Максим Блакитний – кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені Тарновського.

До України Педро П’єр Берже приїхав з усією родиною. Тут він планує не лише експонувати свої картини, але й збирати матеріал, який надалі використовуватиме в творчій практиці та завдяки якому зможе розказати та показати у Франції історію вольової України загалом і незламного Чернігова зокрема.

«Ця подорож для мене та моєї родини – це не туристична поїздка. Це подорож митця, художника. Я хочу так більше вивчити вашу країну, місто. Отримати від цього необхідний мені як митцю ефект, аби мати сили надалі організовувати виставки та збирати кошти для допомоги українцям», — Педро П’єр Берже – французький художник, викладач історії.

Відвідати виставку картин французького художника в Чернігові можуть усі охочі в робочі години історичного музею імені Тарновського. Вхід – безкоштовний. Триватиме виставка орієнтовно два тижні.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button