Суспільство (відео)

Гас під землею: Чернігівщина на межі екологічного лиха (Відео)

Проходячи повз березовий гайок біля колишнього паливосховища аеродрому Півці, треба уважно дивитись під ноги, аби не потрапити в ями, яких тут десятки. Це свердловини, з яких заповзятливі ділки незаконно підіймають на поверхню авіаційний гас.

Місцеві мешканці розповідають: усе розпочалось кілька років тому. Тоді був справжній бум серед здобувачів нафтопродуктів із-під землі.

— Тоді масово було, ці хлопці навіть не з нашої області, пригнали установочки, на 3-4 метри, і черпали десь по 150 тонн гасу на добу, — Микола Салафетник, голова вуличкому мікрорайону Півці.

Поліція разом з екологами гасових «бізнесменів» ловила та виписувала штрафи. Наразі штраф становить 350 гривень.

— Воно якось затихло, а тепер по одному, по два починають відновлювати траншейки.

— До речі, просто біля свердловин знаходиться і знаряддя праці цих ділків – це пластикові пляшки, якими, власне, й добувають гас.

— На мотузочку, балсаночки такі, опустив, витягнув – 2 літри гасу набрав, — Микола Салафетник, голова вуличкому мікрорайону Півці.

Як нафтопродукти потрапили під землю, достеменно не відомо. Наразі аеродром Півці належить Харківському університету повітряних сил. Утім, від керівників установи жодної інформації добитись так і не вдалося.

— За цей напрям роботи відповідає полковник Кравчук Олександр Дмитрович, заступник з тилу. Я можу не знати не тому, що я не знаю, що там робиться, а тому, що це не мій напрям роботи, — Ігор Нікіфоров, заступник начальника ХУПС ім. Івана Кожедуба.

Олександр Кравчук слухавку так і не підняв. Свою версію розповіли мешканці мікрорайону Півці. Микола Семенович впевнений: відбулось розгерметизування труб, якими закачували паливо до сховища.

—  Гас цей проходив, за давністю прогнило і в землю, були тут проводи, якими качали гас, не привозили бензовозами, — Микола Салафетник, голова вуличкому мікрорайону Півці.

Екологи давно б’ють на сполох. Видобуток на Чернігівщині паливно-мастильних матеріалів, які свого часу просто виливали, – біля аеродромів, військових складів доволі поширена справа. Під землею й досі знаходяться тонни палива.

Раніше гасові мисливці шурфи бурили вручну не більше ніж на три метри, сьогодні ж технології дають їм можливість заглиблюватись у ґрунти вже до 15 метрів. Несанкціонований видобуток палива з-під землі неабияк шкодить природі.

— Нафтопродукти ці потрапили шляхом злиття, вони осіли, пішли під землю і там на якомусь рівні зупинились. За роки земля самоочистилася, виросла трава, дерева, люди, не задумуючись, що вони роблять, витягують це все і знову забруднюють повторно землю, — Леонід Бурковський, начальник Держекоінспекції в Чернігівській області.

Питання очищення землі від нафтопродуктів по всій області стоїть давно. Перед війною на Донбасі на Чернігівщині навіть хотіли запустити пілотний проект бактеріологічної очистки ґрунтів. Тепер же це питання зависло в повітрі.

— Є механізми очистки забрудненої землі, навіть є приблизна карта ділянок, але немає коштів і тієї волі, яка виділила б під це кошти. 

Утім, за крок від екологічної біди Чернігів дозволяє собі робити багатомільйонні вливання у важливі, на думку чиновників, справи, наприклад, будувати чергові фонтани.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button