Суспільство (відео)

Газовий абсурд: мешканці чернігівського мікрорайону Астра вже майже місяць без газопостачання (Відео)

Щоб прийняти душ, воду гріють чайниками, а їжу готують на вогнищі – так живуть мешканці мікрорайону Астра, що в Чернігові. Все тому, що газопостачання до їхніх будинків перекрили через ремонтні роботи на ГРП.

«18 квітня в нас «Чернігівгаз» відключив газопостачання у зв’язку з ремонтними роботами, опломбували кожен будинок і здійснювали роботи. Потім нам сказали, що для того, аби запустити газ, треба укласти договір на технічне обслуговування внутрішніх газових мереж. І сплатити 400 гривень. Ми його уклали та сплатили кошти. Наскільки законно чи ні, не знаємо, бо якщо людина 10 днів сидить без газу та тепла, то вже якось уклали ці договори», — Людмила Ігнатенко, мешканка мікрорайону Астра.

Поновити газопостачання обіцяли 28 квітня, утім, це зробили частково для двох вулиць. Решта 126 абонентів – у заручниках ситуації.

«Чернігівгаз» аргументує тим, що ми не запустимо більше як 100 будинків, тому що ми в ті два будинки наших сусідів не потрапили, щоб поставити пломбу. Але ж ми хочемо почути коментар від «Чернігівгаз»: якщо я все виконала та сплатила, чому я повинна чекати якогось сусіда? Чому треба сидіти в холоді та голоді, якщо в мене все сплачено і боргів немає», — Людмила Ігнатенко, мешканка мікрорайону Астра.

Мешканці також намагалися домовитися з сусідами та пояснити ситуацію, аби газопостачання відновили.

«Ми намагалися до них звернутися, нас не то що у двір, а й під двір не пустили. І з нами говорити вони категорично відмовилися. Ще й один власник погрожував: якщо ми будемо стукати у ворота, то він начебто буде стріляти чи щось таке. Ось і все, а що далі нам робити – не знаємо», — Тетяна Дурова, мешканка мікрорайону Астра.

За словами начальниці управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернігівгазу», укладення договору необхідне для здійснення технічного обслуговування.

«Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газорозподільних мереж здійснюється за окремим договором, це не є монопольна послуга. Вона є ринкова, споживачі можуть обрати собі будь-яку організацію, яка має ліцензії та дозволи на проведення таких робіт. Але проведення таких робіт за правилами безпеки систем газопостачання України є обов’язковим. Адже якщо в неналежному стані перебуває внутрішньобудинкова система, то такий об’єкт підлягає відключенню від газопостачання. Знову ж таки, закон України про житлово-комунальне господарство передбачає, що організовувати технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж, тобто наймати й обирати фірму і власне сплачувати за це кошти мають власники і співвласники, якщо це багатоквартирні будинки. В місцях загального користування це управителі, а в приватному секторі – власники домогосподарств», — Ольга Конопацька-Плєхова,начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернігівгаз».

Вартість за проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж до тарифу не входить. А самі ремонтні роботи проводились у межах підготовки до наступного опалювального сезону.

«Ми завжди просимо споживачів ставитися до цього з розумінням, адже такі роботи потрібні для того, щоб у наступний опалювальний сезон функціонувало безперебійно обладнання. І був безперебійний розподіл газу до кожного домогосподарства. Зокрема, в Астрі було проведено ремонт на газорегулюючому пункті, там встановлено обладнання, яке регулює тиск газу до того рівня, на якому працюють побутові прилади. І було замінено ділянку газорозподільних мереж. Технічні регламенти та правила безпеки систем газопостачання передбачають, що роботи на газорозподільних мережах – ремонті чи аварійні – здійснюються за умови відключення споживачів, які приєднані до газорозподільних мереж», — Ольга Конопацька-Плєхова,начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернігівгаз».

Це відбувається шляхом опломбування і перекриттям кранів.

«Після проведення ремонтних робіт фахівці здійснюють повторні обходи, перевіряють технічний стан – чи не має витоків, і вже в такому випадку, якщо все нормально з будинковими системами у споживачів, здійснюється поновлення газопостачання.Тобто при проведенні ремонту наші фахівці не змогли провести опломбування та тимчасове відключення у них у домогосподарстві і тепер після проведення ремонту, у випадку подачі газу в цей розподільний газопровід (а у цих споживачів не було відключене газопостачання) можуть статися витоки газу, зокрема у них у домогосподарстві, і це може призвести до надзвичайних ситуацій.Наші фахівці намагалися надати роз’яснення, але люди навіть не впускають до себе і не відкривають навіть хвіртку. Вони не йдуть на контакт», — Ольга Конопацька-Плєхова,начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернігівгаз».

Дуже дивно, але газовики запевняють, що відключити від газопостачання тільки двох споживачів не можна.

«Для того, щоб так зробити, треба їх механічно відрізати від газорозподільної мережі. Без їхньої заявки ми цього зробити не можемо. Тобто інших шляхів тут немає. І тим більше, що навіть на період воєнного стану за борги відключення не здійснюється», — Ольга Конопацька-Плєхова,начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернігівгаз».

Утім, під час воєнного стану ще дивнішою здається ситуація, коли понад 100 людей залишаються без газопостачання, не маючи боргів й уклавши всі договори, опинившись у заручниках ситуації. Люди не на жарт обурені і вже найближчим часом обіцяють перекрити дорогу, якщо вихід із ситуації не знайдеться.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button