Суспільство (відео)

Герої без зброї АТП 2528: як працівники комунального підприємства забезпечували чистоту Чернігова в оточенні (Відео)

«Герої без зброї»: Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського в рамках своїх зустрічей продовжує знайомити чернігівців з тими, хто не дав нашому місту впасти перед наступом окупантів і допоміг зберегти його життєдіяльність. Чергова розмова про героїв тилу була присвячена працівникам комунального підприємства АТП 2528, які не дали Чернігову поринути в санітарну катастрофу. Навіть у часи шалених обстрілів чернігівці знали – вивіз сміття буде, і, як дехто зазначає, навіть за довоєнним розкладом.

«Це підприємство, яке займається прибиранням нашого міста, завдяки якому воно виглядає завжди дуже чистим та затишним. І тому сьогодні ми хочемо ще раз згадати про цих людей і їх героїчну працю під час фактично оперативного оточення міста Чернігова»,- Світлана Сергєєва, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

На експозиції, присвяченій АТП 2528 можна пересвідчитися в тому, як ворог нещадно руйнував та знищував критичну інфраструктуру, зокрема, після обстрілів території підприємства постраждало 28 одиниць техніки. Але це не зупиняло працівників і вони власноруч ремонтували пошкодження та знову виходили в рейс. Сергій Демченко розповідає: поїхати з міста навіть думки не мав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надбання та історія українського поетичного кіно: у Чернігові проводять відкриті кінопокази (Відео)

«24-го був початок зміни і ми прийшли, а воно вже почало гриміти. Ми подумали, що це так, полякати нас, а виявляється, що ні. І ось так 16 днів ми з колегою і працювали. Їздили під обстрілами і під всім. Особливо, коли ми обслуговували район Шерстянки, так взагалі катастрофа була.

Прибирали все, як треба, кожен день. Такого не було, щоб ми не виїжджали. Ото тільки як розбомбили гараж і то машини поїхали. Не всі, але поїхали, день чи півтора ремонтували та відновлювали машини. Хлопці, які залишалися, у котрих все погоріло, вони з трьох чи двох робили одну машину. Зварювальник у нас Василь Федорович був, він навіть жив у гаражі. В нього був генератор і у нас зварювальний апарат працював»,- Сергій Демченко, водій сміттєвозу.

Сергій Демченко разом з колегою стали навіть свідками бомбардування вулиці Чорновола. Каже, то був найстрашніший день.

«Ми їхали по вул. Старобілоуська і це все над нами. Ми доїхали до світлофора по вул. Любецькій, а звідти вже на нас весь пил посипався. Машина навіть підстрибнула і знов на місце стала. І ми поїхали далі»,- Сергій Демченко, водій сміттєвозу.

За словами Владислава Савенка, фахівця зі зв’язків з громадськістю АТП 2528, одним з найважливіших та найтяжчих завдань було на той час — це знайти паливо.

«Найважче було з паливом, від палива залежали виходи машин. І мені головний інженер телефонує і каже: «Васильович, можливо, на завтра не виїдемо. Бо не можемо знайти паливо». І так шукали його скрізь, як тільки воно десь з’являлося — одразу їхали туди»,- Владислав Савенок, фахівець зі зв’язків з громадськістю АТП 2528.

Також своїми спогадами про облогу міста поділилася працівниця з комплексного прибирання Чернігівського комунального підприємства ЖЕК10 Зоя Адамюк. Щодня вона наводила лад навіть на тих територіях, які були під прицілом ворога. Окрім того, події кожного дня вона занотовувала у щоденник.

«Слухаємо – не стріляють. Поприбирали, все зібрали. Десь стріляють — заховались за баки, чи в під’їзд, чи в укриття. Бо не знаєш, як воно буде. Коли чуєш, що все так голосно, тоді вже ховалися»,- Зоя Адамюк,працівниця з комплексного прибирання Чернігівського комунального підприємства ЖЕК10.

Більшість Героїв дуже скромні та не бачать у своїх вчинках великої заслуги, втім, нам, чернігівцям, треба завжди пам’ятати, що тільки завдяки праці цих відданих людей ми маємо охайне та чисте місто.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button