ВійнаСуспільство (відео)

«Герої без зброї»: в Чернігівському історичному музеї відкрилася виставка, присвячена працівникам критичної інфраструктури (Відео)

«Герої без зброї» – в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка, присвячена працівникам критичної інфраструктури Чернігова, які мужньо тримали свій фронт і під шаленими обстрілами забезпечували життєдіяльність міста під час оточення й активних бойових дій у лютому та березні минулого року.

«Сьогодні ми презентуємо таку частину, що розповідає про діяльність Чернігівського хлібокомбінату №2. Перша наша зустріч із представниками підприємства відбулася ще в лютому місяці і вони розказували, як вони працювали в той час. І ця зустріч згодом вилилась у те, що ми вирішили створити постійно діючу виставку в нашій музейній експозиції. Вона, без перебільшення, є частиною нашої вдячності тим людям, які, ризикуючи своїм життям, виходили на роботу та забезпечували наше місто хлібом. Ми це все пережили і прекрасно пам’ятаємо ті довжелезні черги, але хлібокомбінат працював, хліб був і його розвозили волонтери по всіх мікрорайонах міста. І доправляли його на передову до бійців»,- Світлана Землянська, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Володимир Ємець: родина, друзі, Україна»: краса рідного краю – на полотнах знаного чернігівця (Відео)

Світлана Єнакій, Тетяна Біла, Раїса Дерев’янко, Олександр Гуз, Ярослав Губар і багато інших працівників Чернігівського хлібокомбінату №2 щодня виходили на роботу та випікали омріяний хліб для блокадного Чернігова. Найстрашніший день настав 4 березня, коли на території заводу розірвався снаряд, тоді від вибухової хвилі розбилися багато вікон, осколками посікло кабінет комерційної служби і 19 автівок підприємства.

«От ви уявляєте, він за три секунди прийняв замовлення і вибіг із кабінету. І через три секунди пролунав цей вибух. І отаке відбулося з вікном, папка, клавіатура…

Я розумію, що він народився в сорочці, як каже народне прислів’я. Отже, Господь дарував многії та благії літа на підприємстві поруч із хлібом і працювати заради людей»,- Ольга Заїка, директор Чернігівського хлібокомбінату №2.

«Свист, вибух, ми всі лежимо на землі. Підводимося, всі цілі та живі, одразу: а куди приліт? І дійсно, наш кабінет. Забігли одразу в цех, перевірили, чи ціле обладнання, нам було найголовніше підприємство, аби хліб і далі випікався. Слава Богу, не постраждало, ми могли працювати далі. Цей день був на ейфорії, приліт і приліт, бо все місто обстрілюють. А ввечері вдома вже сіли з дружиною поговорили і таки дійшло вже, що в сорочці народилися. Дякуючи Богу і далі працювали»,- Олександр Новик, комерційний директор Чернігівського хлібокомбінату №2.

Завершили презентацію виставки приємним моментом – всі працівники та гості разом дегустували Великодні паски, які традиційно щороку випікає хлібокомбінат.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button