Суспільство (відео)

Головне не кількість риби, а відпочинок: чернігівські рибалки про своє хобі (Відео)

Похлюпування водички, легкий вітерець, свіже повітря та тиша – релаксуюча атмосфера риболовлі завжди приваблює прихильників спокійного відпочинку, тож не дивно, що шанувальників цього хобі можна знайти майже на кожній водоймі. 27 червня відзначають Всесвітній день рибальства, тож ми вирушили в одне з найпопулярніших місць для рибалки в Чернігові – дамбу біля Ялівщини — та поцікавилися у майстрів риболовлі, за що вони люблять своє хобі, скільки років займаються та що вони думають про порушників.

«Займаюсь уже років 50 напевно, а сьогодні не клює ось.. Не пощастило. Приходжу, як час є: через день, через два, три. Найбільший трофей – 2 кілограми, короп в мене виловлювався, це саме більше», — В’ячеслав Окорочков, рибалка.

Пан В’ячеслав розповідає, що приходить на це місце, бо воно недалеко він дому, утім більше полюбляє рибалити на Десні. Вдома його хобі підтримує дружина, проте свариться, коли він приносить маленьку рибу.

Більшість свого приладдя він купував упродовж багатьох років, каже, зараз зібрати з нуля все дуже дорого. Зазвичай він ловить рибу за допомогою вудки, прикорм він теж готує сам.

До браконьєрів він ставиться категорично.

На іншому березі дамби сьогодні вдача більш схильна до місцевих рибалок. Пан Федір демонструє вранішній трофей – це чималий лящ. Рибалка розповідає, що з-поміж найпопулярніших чоловічих занять риболовля найбільше приносить задоволення, тому займається цим вже понад 40 років.

«Жаль стріляти тваринок, а рибалка – так, відпочинок. Гриби теж збираю, але зараз страшно в ліс їздити після окупації тієї», — Федір Полонський, рибалка.

Найбільший трофей, пригадує, не вдалося витягнути з води.

«Найбільший зійшов, біла щука кілограмів на 8, а так була максимум 4 кілограми щука. Лящі були по 2 кілограми», — Федір Полонський, рибалка.

Секрет вдалої риболовлі він вбачає у вмінні підлаштовуватись.

«Сьогодні на черв’яка клює, а завтра на опариша – по-різному. А буває, і на пінопласт краще ловиться, ніж на якусь живу наживку. Треба все брати з собою, все, що можна. Так само на хижака треба з собою здоровенну коробку брати різних приманок», — Федір Полонський, рибалка.

Скільки витратив на своє приладдя, каже, навіть страшно подумати.

«О-о-о, якщо скажу і жінка побачить, то мене чекає неприємна розмова. Багато, кожен місяць щось та й купую. То спінінг якийсь зацікавить мене, то вудка, приманки всілякі. В цьому році ще не досить багато вклав – гривень 500», — Федір Полонський, рибалка.

Проте себе він називає любителем.

«Я не такий професійний рибалка, є час — то виїхав. Дехто займається постійно, так вони знають місця вже улюблені, вони там постійно командами виїжджають, міняються. Там і не займеш те місце за ними, а я так, любитель», — Федір Полонський, рибалка.

Пану Сергію на честь свята також вдалося піймати добру рибку. Каже, для нього рибалка – то улюблена справа всього життя.

«В мене є фотографія, де мені 3 роки і я там з бамбуковою вудкою сиджу. Це така психологічна розгрузка, навіть справа не в тому, що більше спіймати, чи менше. Посидів та відпочив, ось ляща спіймав великого. Показати вам? Ну це не часто такий улов, це ось на честь свята попався і добре. Люблю і на Десні рибалити, але в мене транспорту немає. Велосипед тільки, я сам на Масанах живу. Ось 5 зупинок проїхав, сів, половив, відпочив — і знову додому», — Сергій Керенцев, рибалка.

Риболовля для пана Сергія ще й гарний спосіб відновлення душевного стану. «Вік живи та вік навчайся», — так рибалка каже про секрет вдалої риболовлі.

«Пробуйте та їздіть, але це вдача — чи повезе, чи не повезе. Ось бачите, сьогодні повезло, велика риба. Три дні тому не повезло, а маленьку я завжди випускаю — хай онукам буде. Побажаю рибалкам всім, щоб теж у них було улову побільше. Ну і треба думати про наше підростаюче покоління, щоб їм теж дісталась рибка», — Сергій Керенцев, рибалка.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button