Суспільство (відео)

«Картопляні фести»: селяни Чернігівщини хизуються урожаєм (Відео)

Чернігівський край здавна славився своїми картопляними угіддями. Початок осені – час, коли селяни та фермери починають «жнива» другого хліба українців. Тому ЧЕline завітав у гості до села Лукашівка – поцікавитись врожаєм картоплі.

«Ми перебуваємо на Поліссі. Чернігівщина – це картопляний Донбас. У нашій зоні є всі умови, щоб вирощувати картоплю. Це легкі ґрунти й інколи достатня кількість вологи», — Григорій, фермер.

Сорти переважно пізні. Тому копати ще не збираються. Робимо експериментальний підкоп, щоб побачити, яким буде врожай.

— Зараз ми знаходимось на ділянці, де вирощується сорт Королева Анна. От ми знайшли корч.

Далі переходимо до іншого сорту. Дуже пізнього. Попри те, що картопля ще буде довго рости, вже маємо під кущем чималу кількість бульб.

«Коннект. Він ще стоїть і повністю вегетує. Це пізній сорт. Сьогодні останній день літа, а картопля вегетує, немов це червень або липень», Григорій, фермер.

Григорій Ткаченко говорить, що врожай цього року буде хороший, попри пізню посадку картоплі та специфічну погоду, адже чергувалися періоди великої води та засухи. Селяни також підтверджують прогнози врожайності.

«Ви бачите, яке ось воно. Наче не гидкий буде врожай», — Ганна Петрівна, жителька села Лукашівка.

«Чудовий. Усе вродило цього року – виноград, помідори вродили, тільки погнило багато», — Іван Іванович, житель села Лукашівка.

«Цього року буде добрий врожай. Я вже викопала свою картоплю», — Валентина Олексіївна, жителька села Лукашівка.

Вирощують люди картоплю переважно лише для себе, родини в місті або ж для господарства. На продаж пропонують здебільшого тільки фермери у великих об’ємах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині підтримали аграріїв-експортерів олійних культур

«Для власних. Хто її бере зараз? Кому вона потрібна? То фермери там здають», — Павло, житель села Лукашівка.

«Тільки для себе. На продаж ми нічого не вирощуємо. Не міняємо, ми купляємо, що треба, та й усе», — Ганна Петрівна, жителька села Лукашівка.

«Тільки для себе. І для господарства. Для сім’ї. На три сім’ї треба город», — Олена Григорівна, жителька села Лукашівка.

«Переважно для себе. Для господарства. Кожен тримає і порося, і качок, усе таке», — Микола Ісакович, житель села Лукашівка.

Аграрії запевняють, що проблем із реалізацією свого товару на сьогодні не мають. Адже замість перекупщиків із Донбасу та Криму наразі створюються власні переробні підприємства. Картопля тепер іде не лише на безпосереднє харчування, а й на чіпсові та крохмальні заводи.

Проте скаржаться фермери на низьку ціну.

«На сьогодні з місця оптом картоплю купують по три гривні. Сьогодні купують із поля по три гривні. Хотілося б більше», — Григорій, фермер.

Аграрії сподіваються на зростання ціни хоча б до 3,5-4 гривень, зазначаючи, що процес вирощування картоплі дуже трудомісткий і затратний.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро  Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button