Суспільство (відео)

Гра аукціонерів: хто став новим власником будинку Полторацьких у Чернігові (Відео)

У Чернігові біля будівлі колишнього готелю «Градецький» знаходиться, на перший погляд, непримітний будинок, проте має він цікаву історію. Будівля збудована у XVIII столітті, з 1919 року належала династії чернігівських лікарів Полторацьких. У 70-х роках минулого століття будинок спалили та розграбували вандали. З 1998 року його орендував Чернігівський відділ Союзу українок. Саме ця спілка мала на меті відновити будівлю та створити в ній музей Софії Русової. Проте цього так і не сталося.

«Це будинок дореволюційного періоду, який належав місцевому лікарю, його родині. Тут збирався, скажемо так, культурний прошарок міста Чернігова. Є там якісь дані, факти, що свідчать про те, що на терасі цього будинку художники малювали картини. Але свого часу, вже після революції, цей будинок став із часом занедбаний. Міській владі, оскільки він перебував у комунальній власності, його реставрація була нецікавою, вони не хотіли його зберегти. І так сталося, що жодного охоронного статусу цей будинок не отримав», — правозахисник, громадський активіст Олександр Гашпар.

Нещодавно будинок Полторацьких продали на аукціоні. Не обійшлося без схем і фінансових маніпуляцій. Нагадаємо, що це вже друга спроба продати будинок. Перша 2016 року стала провальною, громада міста відстояла історичну будівлю.

«Найвищі ціни дала компанія, бенефіціарним власником якої є мама бенефіціарного власника другої компанії. Тобто компанія, яка дала 3 млн за цей будинок, відмовилася від підписання угоди про приватизацію цього будинку на користь компанії, яка дала на 1 млн менше. І відповідно, тут вбачалися ознаки, скажемо так, змови, щоб спотворити результати цього аукціону і, відповідно, щоб у міський бюджет надійшло менше коштів», — правозахисник, громадський активіст Олександр Гашпар.

Усі стежки в цій справі ведуть до чернігівського депутата, засновника будівельної організації «Основа-Буд» Юрія Тарасовця, який теж є власником будівлі колишнього готелю «Градецький». Є інформація, що будинок хочуть знести та побудувати на його місці житловий комплекс. Ми намагалися зв’язатися з Юрієм Тарасовцем, проте відповіді на дзвінки та повідомлення не отримали. Тож яка доля чекає будинок Полторацьких – наразі достеменно невідомо. Ми підготували та надіслали на адресу забудовника відповідний інформаційний запит, чекаємо на офіційну відповідь.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button