Суспільство (відео)

Геноцидна політика проти українців: Голодомори минулого століття та сучасна війна (Відео)

Кожного року в четверту суботу листопада вшановуємо пам’ять тих, хто загинув в Україні внаслідок Голодоморів. Цього року – 90-ті роковини страшних подій 1932-1933 років. У Чернігові відбулася лекція співробітника Українського інституту національної пам’яті Сергія Бутка, присвячена цим подіям.

«Якщо брати Чернігівську область у межах 1932-1933 років, то загинуло від голоду до 360 тисяч людей. Якщо в межах нинішньої області (в кордонах, тому що область зменшилась), то до 270 тис. Це те, що можна було порахувати, аналіз демографії, статистики, спогадів і так далі.

Поіменно встановили по Чернігівській області тільки понад 36 тисяч прізвищ загиблих від голоду»,- Сергій Бутко, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

Багато імен не визначили через низку причин. Основною з них було те, що в населених пунктах просто зникали книги обліку смертей. Це робили для того, аби приховати злочини тодішньої влади.

«Наприкінці 1933 року була вказівка вилучати з сільських рад ці книги, передавати їх у райони, потім їх там знищили. Або зберігали, а потім вони пропадали. Таким чином якраз маскувалися»,- Сергій Бутко, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти вбили його після слів «Слава Україні»: у Ніжині встановили памʼятник Герою Олександру Мацієвському

Станом на сьогодні ініційовану Україною Декларацію до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в ООН підписали 55 держав-членів ООН і делегація ЄС. Проте геноцид українського народу, на думку істориків, не закінчився в минулому столітті, він продовжується і зараз.

«Політика та сама. Що за часів комуністичного режиму, тодішньої російської імперської політики, що зараз, за часів російської федерації – це все та сама російська імперська політика.

Зараз, коли от російська агресія, вони намагаються проводити геноцидну політику, особливо це відчувається на тимчасово окупованих територіях. Масштаби її в сотні разів менші, попри всі ті страшні злочини, про які ми знаємо, і те, що вони роблять менше, тільки тому, що є Українська держава, армія.

Знищення водогонів, щоб не було води, знищення складів продовольства, щоб не було продовольства, знищення електростанції та подачі газу, щоб люди не могли виживати»,- Сергій Бутко, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

Українська історія має сумні сторінки, проте не варто забувати, що незламність – у єдності. Ми маємо пам’ятати нашу історію та вшановувати пам’ять тих, хто загинув через страшні події в країні.

«Це гасло «Пам’ятаємо, єднаємось і перемагаємо» – воно про те, що головний гарант нашого захисту від усіх Голодоморів, від усіх нещасть – це тільки власна держава і власна армія»,- Сергій Бутко, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button