Суспільство (відео)

Грип атакує – вакцин немає: чернігівці показують на досвід Білорусі (Відео)

Жителі Чернігова жаліються, що не можуть провести вакцинацію проти грипу через відсутність вакцин в аптечних мережах і закладах охорони здоров’я.

«Уже початок жовтня. І медики рекомендують проводити вакцинацію наприкінці вересня чи на початку жовтня, щоб сформувався імунітет. Цього тижня я також телефонувала в аптеку, але мені відповіли, що вакцин немає і не відомо, коли будуть. У нас парадоксальна ситуація: навіть за власні кошти немає можливості купити вакцину», — відзначає жителька Чернігова Ірина Синельник.

Порожні прилавки з вакцинами станом на початок жовтня пояснили в комунальному закладі «Ліки України».

«Вакцини відсутні і в аптечній мережі. Причина – за нашою інформацією від виробників та дистриб’юторів. Три вакцини знаходяться зараз на контролі якості в Міністерстві охорони здоров’я. Тобто після закінчення контролю якості постачальникам будуть видані висновки щодо якості, і з цього моменту можливий початок реалізації», — розповідає начальник КП «Ліки України» Ігор Назаренко.

Загалом по Україні на цей епідеміологічний сезон в обіг планують запустити чотири вакцини проти грипу. В мережі «Ліки України» вони потраплять орієнтовно після 17-го жовтня.

«Чотири вакцини затверджені на цей сезон – Інфлувак, Нідерланди, Ваксігрип, французька, корейська Джісі Флю і нова вакцина Інфлюенза Ваксін, наразі вони проходять експертну оцінку», зазначає заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Володимир Пулін.

Попри необхідну вакцинацію для багатьох груп ризиків, цього року за бюджетні кошти вакцинують тільки вихованців Будинку дитини «Надія», що в Прилуках. Решті доведеться захищатись від епідемії самостійно. Адже щеплення проти грипу не входить до національного календаря щеплень, тому немає закупівель за кошти державного бюджету. Як приклад, чернігівці наводять сусідню Білорусь, де вакцини не просто вже є в наявності. Там проходить безкоштовна вакцинація, на яку коштів у держави вистачає.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button