Суспільство (відео)

Громада Кіптів отримуватиме майже 100 адмінпослуг (Відео)

У Кіптях модернізували центр адміністративних послуг. Допомогу надали в рамках програми «U-LEAD з Європою». Фінансується вона кількома європейськими державами. На відкриття приїхав особисто Посол Швеції Мартін Хаґстрьом. Адже саме шведські спеціалісти взяли участь у модернізації центру.

«Це фундаментальний принцип децентралізації. Рішення мають приймати на місцях. Послуги повинні бути ближчими до людей. А люди у свою чергу повинні контролювати цей процес. Усе має відбуватися на їхніх очах і за їхньої участі», — посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом.

І хоча центр діє вже рік, його вдалося осучаснити до європейського рівня. Придбано меблі, нову техніку і програмне забезпечення. У центрі працюють 10 співробітників. 5 – у Кіптях, і стільки ж – у віддалених селах. Жителі громади відтепер можуть отримати майже 100 адміністративних послуг. Щось подібне мають лише кілька громад в Україні.

«Із перших днів утворення громади вбачали перспективу саме в наданні адміністративних послуг»,голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма.

Децентралізаційні зміни позитивно впливають на розвиток громад Чернігівщини. Села отримали нове дихання. А люди – надію на краще життя. Кіптівська громада вважається флагманом в області. Їй по-доброму заздрять. Хоча є й такі, хто прагне зіпсувати перспективний розвиток.

«Нарешті села побачили, як можна розвивати свою інфраструктуру. Щиро дякую всім за це. І хоч як би хотіли деякі керівники приєднати до себе Кіпті, поки я жива, цього не буде»,голова відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко.

Місцеві жителі прийшли порадіти спільній перемозі. Кажуть, що з відкриттям центру проблем суттєво поменшало. Не треба їхати за десятки кілометрів, займати черги і вистоювати в них годинами. Все поряд. І так має бути.

«Ми будемо звертатися і все буде швидко. Раніше їздили до Козельця по різних інстанціях. Тому дуже раді», — жителька Кіптів Наталія Шумер.

У рамках програми модернізації центру його фахівці пройшли курси, тренінги та підвищили свою кваліфікацію. У центрі кажуть, що одне з найпоширеніших питань, із яким приходять селяни, – земельне.

«Найчастіше звертаються щодо паювання землі. Багато в нас земель сільськогосподарського призначення. Тому питають, як оформити спадщину, куди звертатися, куди треба йти, якщо це державний акт»,землевпорядник Центру адмінпослуг Яна Крафт.

Загалом в Україні у 2017 році відкриють або ж модернізують, як у випадку з Кіптями, понад 20 центрів адмінпослуг. А за 3 роки їх має бути вже 400.

Журналіст Юрій Михуля

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button