Суспільство (відео)

Російські війська біля північного кордону: чи варто мешканцям Чернігівщини боятися нападу (Відео)

На початку листопада у виданні The Washington Post з´явилася інформація про те, що Росія стягує війська до кордону з Україною. Майже одночасно американське видання Politico опублікувало супутникові знімки компанії Maxar Technologies. Там зображена бронетанкова техніка та артилерійські гармати поблизу Єльні Смоленської області. А у Брянській і Курській областях Російської Федерації бачили частини і техніку 1-ї Гвардійської танкової армії та 4-ї Гвардійської танкової дивізії.

«Станом на 1 листопада 2021 року додаткове перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державних кордонів України не зафіксоване. Найімовірніше, що оприлюднені у ЗМІ та Мережі інтернет факти нарощування угрупувань російських формувань в українському напрямку є плановим переміщенням після завершення навчань»,- Леонід Матюхін, підполковник, речник Центру оперативного інформування.

Пізніше Міністерство оборони все ж підтвердило, що у Смоленській області дійсно стоять російські війська.

«Після завершення зазначених заходів оперативної та бойової підготовки частини та підрозділи 41-ї армії залишились у європейській частині Росії, зокрема, в районі населеного пункту Єльня, що у Смоленській області, на відстані приблизно 260 кілометрів від державного кордону з Україною. Слід зазначити, що Російська Федерація періодично вдається до практики перекидання та накопичення військових підрозділів із метою підтримання напруження в регіоні та політичного тиску на сусідні держави»,- Леонід Матюхін, підполковник, речник Центру оперативного інформування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфлікт у ресторані, НАТО – фігня та відновлення очного навчання: головне з ранкової мерської наради (Відео)

Та чи готова зараз Росія до повномасштабної військової інтервенції? На це запитання дав відповідь науковець Валерій Кравченко. Під час проведення безпекового форуму в Чернігові він зазначив, що наразі в це не вірить.

«Насправді я в це зараз не вірю. Росії це зараз невигідно. Є безліч політичних обставин, які підтверджують нам протилежне. Зараз Росія отримує зі зміни політичної кон’юнктури у світі великі зиски. І, по-друге, наскільки російські військові готові до початку повномасштабних дій із застосуванням території Білорусі»,- Валерій Кравченко, старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень.

За його словами, саме Білорусь може стати плацдармом для російських військ.

«Здається, суверенної держави Білорусь більше не існує, і ми маємо готуватися до того, що Росія буде просто використовувати ту територію для певних своїх агресивних цілей. Єдиний момент, який стосується нас, – ми маємо бути готові до найгірших сценаріїв і розумітися на цих найгірших сценаріях»,- Валерій Кравченко, старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень.

Він також зазначив, що Росія не здійснюватиме агресію задля самої агресії. Федерація прагне, аби її сприймало та приймало місцеве населення. Тут Чернігівщина уразлива, адже має низку економічних проблем.

У владних колах кажуть, що нині нема інформації про присутність російських військ біля північного кордону України.

«Я такій інформації підтвердження наразі не маю. Я впевнений, що якби це було, то є супутники, які бачать усе. Думаю, що Комітет із нацбезпеки цю інформацію знав би»,- Юрій Камельчук, народний депутат України.

«Інформація буває різна. Я взагалі не казала б, що Україна – це країна, в якій завжди спокійно. Особливо коли агресор у нас завжди під боком. На тому тижні ескалація відбувалася»,- Єлизавета Ясько, народний депутат України, співголова міжфракційного об´єднання у Верховній Раді «Україна 603,7».

Варто нагадати, що подібна ситуація спостерігалася навесні цього року. Тоді це назвали «грою м´язами» з боку Росії.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button