Суспільство (відео)

Гроші з учительських і лікарських зарплат сесія міськради перенаправила на ремонти доріг (Відео)

Проблема, що зачепить кожного працівника галузі охорони здоров’я і освіти: грошей на оплату праці та енергоносіїв може знову не вистачити. А все через те, що десятимільйонну державну субвенцію на сесії міської ради депутати роздерибанили. Половину освітянських і медичних грошей обранці віддали управлінню житлово-комунального господарства на асфальтування міжбудинкових проїздів.

«Це свідчить про те, що знову пропонуватимуть працівникам галузі охорони здоров’я йти у відпустку за свій рахунок. На жаль, пасивна позиція і депутатів, і громади призводить до того, що під тиском громади це питання проходить через сесійний зал. Максимум, що вдалося фракції «Наш край», — забрали не десять мільйонів, а п’ять мільйонів гривень», — розповідає депутат міськради (Наш край) Віктор Бистров.

Та все ж медицина не залишилась без уваги на 31-й сесії міської ради. Депутати одноголосно підтримали Програму боротьби з онкологічними захворюваннями в місті Чернігові, ініціатором якої стала фракція «Нашого краю».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міська рада боротиметься з онкологічними хворобами

«Рівень захворюваності у нас в області та Чернігові – один із найвищих в Україні, тому однозначно потрібно. Програма однозначно потрібна», — зауважує депутат Чернігівської міської ради (БПП) В’ячеслав Летута.

Це перша програма міськради, що комплексно боротиметься в Чернігові із онкозахворюваннями. Її мета – знизити рівень смертності від раку, який у Чернігівській області один із найвищих в Україні. Розрахована програма на чотири роки. За цей час до закладів охорони здоров’я повинні закупити сучасну апаратуру та медикаменти.

«Цього року на цю програму додатково виділено майже 220 тисяч гривень, які будуть направлені на придбання відповідних препаратів для хоспісного відділення, для придбання засобів контингенції для діточок, які хворіють на цей вид захворювання, а також на придбання медикаментів для бригади, що забезпечує надання медикаментозної допомоги таким пацієнтам на дому», — говорить начальник чернігівського міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар.

Реалізація програми коштуватиме місту 30 мільйонів гривень за 4 роки. Депутати обіцяють збільшувати цю суму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки більше не сплачуватимуть благодійних внесків у школах і садочках Чернігова

«Не на всі заходи, які планувалися під час розробки, вистачає коштів, але ми розуміємо реалії сьогоднішнього дня, і, якщо буде перевиконання бюджету, то будемо ініціювати питання щодо наповнення цієї програми для закупівлі і ліків, і медобладнання», — зазначає депутат міськради (Наш край) Володимир Коваленко.

Для галузі освіти фракція «Нашого краю» теж написала програму, яка має покращити матеріально-технічну базу шкіл і садочків міста. Один із цікавих пунктів документа – так звані батьківські кошти. Вони закладені у фінансовій частині програми. Це означає, що батькам більше не треба нести до шкіл і садочків гроші.

«Ви знаєте, що наше місто відмовилося від збору коштів, але ж потреби залишилися, а тому завдяки цій програмі кожного року виділятимуть кошти з розрахунку на кожну дитину», — повідомляє депутат міськради (Наш край) Вікторія Овчаренко.

«Усі програми, які покращують добробут наших громадян, зрозуміло, що потрібні, і на них повинні ми зосереджуватися та виділяти під це кошти», — наголошує депутат Чернігівської міської ради (РПЛ) Ірина Березинець.

Не оминули увагою депутати і тролейбусне підприємство. Питання закупівлі 12 тролейбусів у кредит знову винесли на голосування. Цього разу ЧТУ просило дозволу купити тролейбуси не за 4,5 млн, а за 5 мільйонів гривень за одиницю. Бо тролейбуси начебто подорожчали. Депутати дали згоду.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Шановна пані Яно!
    Перш ніж писати про те що кошти державної субвенції перенаправили нас ремонт доріг , розберіться в суті бюджетного процесу. Або ж проконсультуйтесь у фахівців.
    Використання субвенції не за призначення це порушення бюджетного законодавства.
    Крім того органи державного казначейства не пропустять видатків на капремонт доріг за рахунок субвенції
    Анатолій

  2. Переросподіл освітньої субвенції—це нецільове використання державних коштів і пряме порушення закону!

  3. Деньги на ремонт дорог, согласно закона, всчитаны в каждый литр топлива на АЗС. ВОПРОС: ЧЬИ ЗАПРАВКИ И ГДЕ ДЕНЬГИ? И МЭРИВСКИХ ЖОПОСЕДОВ ПОРА ПОД СТЕНКУ!!!

Back to top button