Суспільство (відео)

Хелловін по-чернігівськи: голос церкви та думка ресторанного бізнесу (Відео)

У ніч із 31 жовтня на 1 листопада святкують Гелловін. Це свято не є державним, але знаходить свій відгук у чернігівських бізнесів і маркетологів. Саме цього дня заведено перевдягатися в костюми, що символізують нечисту силу, та ходити по сусідах зі словами «Цукерки або смерть?». Але що про це думає православна церква?

«У релігійному контексті це свято не розглядається ніяк. Ані духовність, ані вірування християнські не мають жодного стосунку, відповідно, певного трактування чи офіційної думки церкви наразі не висловлено. Загальний образ цього свята, як ми бачимо, це пропагування сатани чи якоїсь нечистої сили або під прикриттям, під масками такої певної вседозволеності чи ховання моралі та духовного закону», — Роман Кіник – настоятель Чернігівського кафедрального собору святої Катерини.

Настоятель стверджує, що на духовний розвиток людини Хелловін не впливає, оскільки до українського народу, його традицій і культури, не має жодного стосунку, однак ми дізналися, чому заклади міського харчування прикрашають свої зали.

«Декоруємо свій заклад, щоб раділо око гостей, тому що так заведено вже, що коли якісь свята, хочеться святкового, прийти в заклад і порадіти. Але ми декоруємо більш природними компонентами. У нас більше квіти, листя, гарбузи та гарбузовий спешл. Щоб українізувати трішки такі традиції», — Маргарита Супрун – адміністратор закладу.

Як реагують відвідувачі на декор закладу?

«Я скажу, що всім подобається, вони навіть хочуть купити гарбуз маленький. Хочуть бачити більше зелені, більше квітів, тому що така пора року, осінь», — Маргарита Супрун – адміністратор закладу.

Чи варто святкувати Хелловін українцям?

«У сучасному житті кожного українця цього зла дуже багато. Якщо ми впевнені, що ми твердо віруючі люди і що це святкування не зведе нас, не послабить нашої віри, ймовірно, можна святкувати. Але, з іншого боку, якщо ми віруючі люди, якщо віримо в Бога, то питання в іншому: чи потрібне нам це? Чого нам бракує, чого нам бракує нового», — Роман Кіник – настоятель Чернігівського кафедрального собору святої Катерини.

«Мені здається, що давно потрібно вже поважати наші українські свята, у нас є колядки, щедрівки, які є альтернативою Хелловіна. Мені здається, що нам не потрібно, у нас є своє», — Маргарита Супрун – адміністратор закладу.

Зараз як ніколи треба відновлювати та збагачувати саме українські традиції та культуру, щоб наші святкування слугували прикладом для всього світу.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button