Суспільство (відео)

«Хранителі» зору борються за світле життя чернігівців (Відео)

Основні захворювання, які призводять до погіршення зору та його втрати це – патологія сітчатки ока, катаракта, порушення, які виникли внаслідок травм і, звичайно ж, глаукома.

Про це йшла мова на конференції лікарів-офтальмологів, яка пройшла в Чернігові. Статистика невтішна – за останні 2 роки глаукома посіла перше місце серед причин інвалідності.

Кожен п’ятий інвалід по зору має цей діагноз. Лікарі вкотре наголошують про необхідність ранньої діагностики.

«Хворі повинні звернутися, насамперед, до сімейного лікаря. Лікар поміряє внутрішньочерепний тиск. І при виявленні підвищеного тиску, або підозрі на глаукому він направить на обстеження до окуліста. Адже саме окуліст діагностує глаукому, призначає лікування. Сімейний лікар контролює ці рекомендації, у випадку якщо лікування не допомагає, він знову направляє до офтальмолога», — лікар-офтальмолог Ніжинської центральної районної лікарні Тетяна Солодько.

Для покращення взаємодії лікарів на різних рівнях обласний офтальмолог проводить наради в районах, на які запрошує сімейних лікарів, медиків районних поліклінік та профільних спеціалістів.

«Я спілкуюсь з ними, щоб вирішити що можна зробити в умовах першого рівня – в тому місті, районі чи селі. Кого з пацієнтів треба направити до районного окуліста, більш вузького спеціалісту. Але все ж таки буду казати не всі можливості є і на другому рівні, і вже там спеціаліст для проведення діагностики чи лікування направляє цих пацієнтів в обласну лікарню.

Далі ми проводимо на високому рівні оперативні втручання та діагностичні обстеження. І працюючи тільки всі разом на всіх рівнях, спілкуючись, ми можемо допомогти нашим пацієнтам, але не роздільно», — обласній офтальмолог, завідувач відділення мікрохірургії ока Чернігівскьої обласної лікарні Биховець Ірина.

Лікарі постійно шукають різноманітні шляхи і можливості для вирішення патологій зору та мають надію, що спільна праця допоможе у майбутньому зменшити втрату зору серед населення.

Журналіст Марина Шолох.

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button