Суспільство (відео)

Інтернати ліквідують за гроші Європи та США (Відео)

Громадські активісти разом із чиновниками Чернігівщини зустрілись, щоб обговорити цьогорічний старт Національної стратегії реформування системи інтернатів. У чому ж суть новоявленої реформи?

«Хоч вона і називається реформа інституційних закладів, тобто інтернатів, але я наголошую – це не про закриття інтернатів. Це вже другорядна справа. Бо, щоб закрити інтернат, треба створити умови, куди вивезти дітей з інтернатів, і створити умови, щоб діти знову туди не повернулися. Для цього в громадах повинні бути створені соціальні послуги. Складне слово, що означає багато чого: починаючи від дитячого садочка, якості освіти і закінчуючи логопедами, реабілітаційними послугами для інвалідів», — Катерина Залевська, представник БО «Надія і житло для дітей в Україні».

Тобто після такої реформи потреба в реформуванні інших галузей, мабуть, відпаде. Адже вона передбачає створення в громадах майже ідеального середовища. І тільки один її підготовчий етап триватиме два роки, зокрема проводитимуть аналіз потреб у соціальних послугах кожної громади окремо. Водночас органи, які безпосередньо опікуються дітьми, досі навіть не знають суті реформи.

«Реформування буде, звісно. – Які зміни? – Робоча група створена, не можу сказати. В найкращих інтересах, усе буде для дітей», — Наталія Руденок, головний спеціаліст Служби у справах дітей Чернігівської ОДА.

Передісторія реформи більше схожа на знищення системи соціальних працівників, яких за останні три роки скоротили майже вшестеро. Нинішня місцева політика, яка теж в очікуванні змін, реагує на проблему більше за інерцією, аніж запобігає їй.

«Це дуже складно – зайти в сімю і сказати «Я тобі допоможу». Жодна кризова сімя не визнає, що вона у складних життєвих обставинах. Вони кажуть: «Ми такі, як усі. Чому ви до нас прийшли?». І наше завдання – навчити фахівців», — Ольга Старовойт, заступник директора Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді.

Фахівців не навчили, тих, хто був, розпустили, а от реформу передбачили без фінансування, сподіваючись на гроші з-за кордону.

«Фінансування зараз у програмі не прописане. Це найболючіше питання – знайти гроші на реформу. І, як заявляє пан Кулеба, великі надії тут покладаються на міжнародних донорів, які повинні дати гроші на технічну допомогу», — Катерина Залевська, представник БО «Надія і житло для дітей в Україні».

Єдине добре, що це поки що не фінансуватимуть за кошти наших платників податків. У кінцевому результаті реформа передбачає відсутність інтернатів. Їх мають замінити центри соціальних служб для дітей та сімей, малі групові будиночки, усиновлення та повернення в сім’ї.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button