Суспільство (відео)

Інтимно-земельні баталії: у Чернігівській міськраді дискутували про податки (Відео)

Земельні питання стосовно підприємців стали найбільш обговорюваними на нараді в ЧМР цього тижня. Основна проблема в тому, що підприємці, які не зареєстровані як ФОП, змушені платити більший відсоток за оренду землі. Зокрема, йшлося про підприємство «Інтер Атлетика», яке має чотирьох співвласників.

«Тільки один із чотирьох зареєстрований як фізична особа – підприємець. Відповідно до положення про плату за землю, яке затверджене на сесії Чернігівської міської ради, якщо виробництво і фізична особа – підприємець не зареєстрована як ФОП, а просто як громадянин, то відсоткова ставка – 8%, якщо засновники цього підприємства, ці фізичні люди будуть зареєстровані як підприємці, то ми їм поставимо 1%», — Василь Дмитренко, начальник Управління земельних ресурсів ЧМР.

Такий високий рахунок на землю змушує підприємців задуматися над тим, чи їм варто далі працювати в місті, чи краще переїхати в більш сприятливий для роботи регіон.

«Є конкретна юридична особа. У неї є засновники: 1, 2, 3, 4. Яка різниця, ФОПи вони чи не ФОПи? Вони сплачують податки як юрособа, як підприємство. Якщо він не ФОП, то він із дивідендів платить, здається, 18%, ФОП платить 5%. Фізична особа з дивідендів з доходу сплачує більше відсотків. Вони платять податки ПДФО до Державного бюджету, землю, як підприємство, як юрособа «Інтер Атлетика». До чого тут засновники? Вони мають право взагалі не реєструватися як ФОП і працювати як фізичні особи – засновники цього підприємства», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови

Основна проблема в тому, що в міській раді відсутня чітка програма на підтримку підприємців міста. За словами виконувача обов’язків міського голови, загальний податок від землі значно менший за дохід від ПДФО, що сплачують ці підприємства, таким чином підтримуючи економіку країни.

«Земельне управління міської ради робить такими діями своїми все, щоб бізнес кудись подівся. Я сподіваюся, що це у вас якась разова помилка. Людей, які в цих складних умовах створюють робочі місця, продовжують працювати, сплачують податки, їх владі треба цілувати в одне місце. В одне місце треба цілувати. А не ставити їм через якусь надуману причину вдвічі більше, чи у вісім разів більше, за вашими словами, податок на землю. Викручувати руки такими діями, припиняйте це робити. Хто там засновники, як зареєстрований, вони зареєстровані як підприємства, згідно із законодавством, повністю працюють», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Проте такий високий податок не взято з неба та не придумано кимось одним. За нього на сесії безпосередньо голосували представники міської ради. Чи знайдуть рішення цієї проблеми можновладці, наразі невідомо.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button