Суспільство (відео)

Історія чернігівця, який із перших днів став на оборону міста, а тепер встановлює світові рекорди (Відео)

Чернігівець Євген Смага до повномасштабного вторгнення на територію України займався пасажироперевезеннями. 24 лютого 2022 року в нього був рейс до Семенівки, дорогою Євген зустрів ворожу техніку.

«О 12-й годині я зустрівся з колоною ворожої техніки – гусеничної та колісної. Завершити рейс мені не вдалося, тому повернувся до найближчого населеного пункту, мені довелося висадити людей, запропонував їм, щоб вони своїм родичам зателефонували, оскільки вони місцеві, то якимись лісами, полями… Вони ж знають місцевість. То щоб приїхали за ними й забрали. Обмінявся номером телефону з одним хлопчиною і попросив його, щоб він мені зателефонував, коли всі доберуться до Семенівки», — Євген Смага, ветеран.

Євген повернувся до Чернігова. Після першого танкового бою в місті чоловік вирішив стати на захист рідного міста та країни. Разом із товаришем наступного дня пішов до військкомату.

«Нас мобілізували. І відтоді ми почали виконувати бойові завдання із захисту нашої держави, нашої батьківщини», — Євген Смага, ветеран.

14 березня Євген у Новоселівці отримав поранення. Потім була тривала реабілітація. Але вже перебуваючи в госпіталі, Євген вирішив пов’язати своє життя зі спортом. Після реабілітації почав брати участь у багатьох українських спортивних змаганнях, а також у змаганнях за кордоном.

«За результатами цих змагань, я так вважаю, Федерація стронгменів України – це Василь Вірастюк, Олександр Лашин і Сергій Конюшок. Зробили відбір 8 учасників – 8 ветеранів тяжкопоранених. І ми їздили (ось буквально кілька днів тому приїхав) на змагання. Ми встановлювали світовий рекорд із перетягування фур, сидячи в опорі», — Євген Смага, ветеран.

Команда українських ветеранів встановила світовий рекорд зі стронгмену на міжнародному спортивному фестивалі в Мадриді. Ветерани в упорі сидячи протягли за канат чотири вантажівки, загальною масою 35 тонн на 20 метрів за 30,69 секунди. Окрім Євгена, у встановленні рекорду брав участь ще один чернігівець – Владислав Шатіло.

Нещодавно Євген разом із друзями піднявся на Говерлу. Це був благодійний підйом на підтримку Збройних Сил України, завдяки якому хлопці змогли зібрати 5 млн грн. Окрім простого сходження, хлопці несли з собою 10 кг піску, і з кожним кілометром підйому висипали по кілограму. (відео Говерла)

Зараз Євген готується до нового змагання, що відбудеться 24 жовтня у Вашингтоні.

«Це буде марафон, напівмарафон. Забіг на 16 і 10 км. Оскільки я ще не маю бігового протезу, то моє завдання – пройти ці 10 км, дистанцію повну. І маю надію, що вже як повернуся додому. В нас в Україні спортивним протезом забезпечують після року від первинного протезування. То в мене ось плюс-мінус у листопаді», — Євген Смага, ветеран.

Євген – це приклад сильної людини, людини, яка ніколи не здається. Він один із тих, хто доводить усьому світу, що українці – сильна нація.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button