Суспільство (відео)

Історія Седнева у фотографіях: у садибі Лизогубів відкрили унікальну виставку (Відео)

У Седневі в кімнатах садиби, де раніше жила родина Лизогубів, відкрили унікальну виставку. На ній представлені родинні фотографії жителів Седнева. Ідея створення такої виставки виникла нещодавно.

«Десь півтора місяця тому наш науковий співробітник Андрій Курданов записав дуже цікаве інтерв’ю з Наталією Карбовською. Вона досліджувала свій рід, її предки є уродженцями Седнева, і вона має таку величезну кількість документів, світлин родинних. Досліджуючи родовід, вона розказує про кожного представника свого роду», — Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиба родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Як зазначає Тетяна Луговська, кожна фотографія може розповісти багато про окрему людину чи родину, а з цих невеликих історій складається історія Седнева.

«Це величезний матеріал, який нас об’єднує як жителів Седнева. Ми побачили дуже багато світлин. І це не тільки люди: їхнє вбрання, їхні обличчя, їхні заняття, вони на тлі історичних пам’яток, за якими можна простежити, як вони змінюються. Численні замітки в багатьох газетах теж розповідають нам, як жили люди в Седневі», — Тетяна Луговська, завідувачка філії «Садиба родини Лизогубів» Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Виставка «Седнів і седнівці» буде постійною, проте через певний час змінюватимуться її експонати, оскільки неможливо фізично помістити одразу всю історію жителів в одній виставковій залі. Наразі на виставці представлені фотографії, документи й інші експонати 10 родин із Седнева.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button