Суспільство (відео)

Історії стійкості: в Чернігові відбувся форум у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»(Відео)

У Чернігові в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» відбувся форум «Осмислення. Цінності та історії стійкості». Сьогодні дбати про своє ментальне здоров’я дуже важливо, оскільки війна, новини негативно впливають на стан кожного, зумовлюючи стрес і тривогу.

«Форум має об’єднати тих, хто надає психосоціальну допомогу та підтримку населенню і всім цільовим категоріям. Це історії простих українців, які кожного дня там, де вони є, долають виклики. Ми говоримо про те, що сьогодні з нами голова прикордонної громади, говоримо сьогодні про спікерів, які мають власні виклики, які опинилися в дуже складних життєвих ситуаціях, і про те, як вони їх долають не лише як фахівці, а як особистості.»,- Інна Чистенко, координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

За даними соціологів, 77% населення України відчувають стрес і сильну знервованість, проте не всі звертаються по допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лімітів електроенергії не вистачить: на Чернігівщині відключатимуть ще дві додаткові черги

«Сьогоднішня ситуація невизначеності, ситуація емоційного напруження… Цифри, які звучали нині, доволі високі. Ця програма про кожного з нас і про те, як вміти отримати допомогу, забезпечити самодопомогу та надати допомогу тим, хто її потребує. Якщо тобі погано, то звернутись по допомогу – це нормально. Не звертатися по допомогу – це не окей, і просте запитання «Ти як?» – це про кожного з нас, і починати треба з себе.»,- Інна Чистенко, координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Аби поділитися власним досвідом стійкості під час війни та сформувати своєрідну формулу незламності, на форум до Чернігова завітали представники громад області. Говорили про створені центри психологічної допомоги в громадах, про життя на прикордонні та власні історії боротьби.

«Насправді для мене війна почалася не в 2022-му, а в 2014 році. Тому що мій син добровольцем пішов на Донбас. І цей весь рік був дуже великим випробовуванням для мене як для мами, як для жінки. Тепер ми маємо якийсь градус цієї війни, ми зрозуміли, як це може бути. Тоді це вперше було дуже важко.»,- Марина Шикалова, учасниця проєкту, майстриня з Корюківки

Корюківщина від початку повномасштабного вторгнення була відрізана від продовольства, мости зруйновано, було важко, згадує Марина Шикалова. І зараз прикордонні села району потерпають від ворожих обстрілів.

 «У нас навіть сірників не було, тому що ми жили як жили, своїм життям. І тут постали перед тим, що навіть удома борошна нема. Доїхати ніяк не могли. Тоді, пам’ятаю, в нас під містечком колгосп є один, і сталося так, що їм нікуди було дівати молоко. То вони просто людям роздавали молоко, отак якось і вижили.»,- Марина Шикалова, учасниця проєкту, майстриня з Корюківки

Розраду та душевний відпочинок Марина Шикалова знайшла у створенні ляльок.

 «Тоді якось вистрілило оцими ляльками, і як я за них вчепилася ще в 2014 році, так вони і досі. Я їх більше удосконалюю. Ти входиш у такий стан творіння і застигаєш в ньому, ніби відходиш від зовнішнього світу та живеш своєю творчістю.»,- Марина Шикалова, учасниця проєкту, майстриня з Корюківки

Ментальне здоров’я неабияк страждає під час війни, тому ми маємо підтримувати інших, допомагати, оскільки інколи достатньо вислухати людину, аби їй стало легше. Наразі не варто соромитися звертатись по психологічну підтримку до спеціалістів. Оскільки стійкість – це здатність не зламатися. І для цього треба насамперед зрозуміти себе.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button