Суспільство (відео)

Із Wi-Fi та електрогенераторами: як облаштовують найпростіші укриття в Чернігові (Відео)

Директор правління ОСББ показує нам найпростіше укриття в одній із багатоповерхівок міста. Тут є майже все, аби під час повітряних тривог люди могли не лише почуватися в безпеці, а й перебувати в максимально комфортних умовах.

«Наприклад інтернет-роутер. Наші укриття облаштовані інформаційними стендами, вогнегасниками, аптечками, вай-фай. Кожен, хто заходить в укриття, може користуватися інтернетом. Місця для сидіння в нас є, електрогенератори, пальне, подовжувачі для електрогенераторів», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

Нам показали два сховища. Різниця між ними – у розмірі. Утім, це питання до забудовника. Адже саме на етапі будівництва вирішується доля підвалів, які сьогодні для більшості слугують тим самим укриттям. Стосовно ж «наповнення» – все на одному рівні та з дотриманням усіх необхідних норм.

«Усі наші підвальні приміщення визнані найпростішим укриттям У нас були представники з ЧМР, з відділу цивільного захисту населення. Вони все подивились. Ми оформлювали офіційні документи щодо цих укриттів. Тобто вони є офіційними, найпростішими укриттями. Вони є офіційними найпростішими укриттями», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

Та на вже зробленому зупинятися не збираються. Серед планів – ще чимало важливих удосконалень, яких потребують жителі будинку. Шлях до їх впроваджень нелегкий, але зробити це можливо.

«На сьогодні вирішуємо питання, аби отримати біотуалети. Тобто ми розуміємо, що в ці туалети ходити не всі зможуть, але для дітей, наприклад, саме те. Деякі мешканці кажуть, що, можливо, потрібна буржуйка або електрообігрівач. Над цим питанням ми також працюємо, займаємося», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

Важливим є також і те, що спуститися в укриття можуть не лише жителі будинку. Двері відчинені для усіх, хто цього потребує. Утім, за однієї умови: має бути присутній хтось із будинку, якому належить укриття. Та з цим проблеми навряд чи виникнуть, адже завдяки створеним умовам під час повітряних тривог люди без зайвих роздумів ідуть до сховища.

«Під час повітряної тривоги сюди спускається чимала кількість людей. Під час бойових дій тут також було чимало людей. Дехто навіть ночував у наших укриттях», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

У сьогоднішніх реаліях укриття стали важливим аспектом нашого життя. Тож не варто покладати відповідальність на когось, треба брати все у свої руки та власними зусиллями створювати комфортне та безпечне місце.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button