Суспільство (відео)

Кадрова криза: тепер відомо, чому в ЧТУ масово звільняються кондуктори (Відео)

Ранні підйоми та пізні повернення додому, праця і в мороз, і в спеку, спілкування з нетверезими і скандальними пасажирами – чернігівські кондуктори терплячі і працюють, не дивлячись ні на що: продають квитки і перевіряють проїзні документи. І так усю робочу зміну майже без відпочинку.

«А як ви вважаєте, в повному салоні попрацювати, забитому, я працюю по 12 годин», — кондуктор тролейбуса Олександр.

Та кондукторів лякає не стільки специфіка професії, скільки запровадження у їхній роботі сучасних технологій – електронних квитків. Валідатори стали причиною кадрової кризи в тролейбусному управлінні.

 «Мені незручно, ти його тягнеш, тримає, а талон у руки – і пішов», — кондуктор тролейбуса Олександр.

«Нічого складного немає, просто незручно, особливо в час пік. От бачите, однією рукою тримаєш його, постійно притримуєш, якщо людей багато – отак навіть притискаєш, пройти ж не можна. І кнопки натискаєш. І тут же гроші тримаєш. Із талонами було значно легше працювати», — кондуктор тролейбуса Геннадій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Увага: зміни на трьох тролейбусних маршрутах

За останні три місяці Чернігівське тролейбусне управління втратило 38 кондукторів. Вони звільнилися за власним бажанням, відмовившись від досить високої зарплати. Очільник комунального підприємства припускає, що незручності в роботі з валідаторами, про які говорять кондуктори, не є офіційною причиною масових звільнень.

«Я можу зробити висновки – пішли кондуктори, в яких було низьке виконання плану, от вона працює, не можу стояти поряд із кондуктором, у неї готівка, а готівка має нехорошу властивість. Я вбачаю лише в одному причину – сьогодні вже не можна двічі талончик вручити пасажиру, не можна своє талончики принести. Оце все на сьогодні неможливе», — начальник КП «Чернігівське тролейбусне управління» Дмитро Лавренюк

Чернігівське тролейбусне управління закупило 80 валідаторів. Вони є в кожному тролейбусі й автобусі, які належать підприємству. Продати двічі один і той самий квиток нині неможливо, запевняють кондуктори

«Він же виїжджає з номером моїм, з номером валиідатора, дата, число, № тролейбуса, час», — кондуктор тролейбуса Олександр.

Подібні кадрові кризи після введення електронних квитків пережили Житомир і Тернопіль, а тому звільненню кондукторів Чернігів не дивується. Вже з осені, коли люди повернуться з дач і городів, чекають напливу нових кадрів. ЧТУ висватає майже 50 кондукторів.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Який план??? Людина працює зміну, отримує зарплатню, є контролери, які перевіряють наявність квитка і все. А то іноді бісять- тричі за поїздку доводиш, що вже сплатив за проїзд.

  2. Если бы з/п действительно была конкурентной, то никто бы не увольнялся, даже если и действительно мутили на талонах, а теперь это не получается.

  3. непогане відео, як для челайну)

    1. У челайн всегда видео хорошие. Покаместь это единственный ресурс, которому верю. Но думаю, что это не на долго.

Back to top button