Суспільство (відео)

Камери, поліція, виховання: що вбереже від вандалізму (Відео)

Минулий рік, без перебільшень, став роком вандалізму. Але з приходом нового року життя міста не змінилося. Січень ще не закінчився, а шкоди наробили багато – порвали елімінацію на скульптурі у вигляді серця, що біля РАГСу, підпалили банкомат, обмазали багнюкою всю зупинку громадського транспорту. Та що найбільше обурило чернігівців – укотре розбили таблички з надписами «вхід» і «вихід», що у переході біля готелю «Україна». Вчені кажуть: найбільше такі вчинки притаманні старшому підлітковому віку.

«Відносяться найчастіше підлітки, які відсторонені від усього соціуму. Тобто, діти, яких не приймають у класі, які не залучені до загальної діяльності. В них немає секцій, гуртків та дуже багато вільного часу», — розповідає кандидат психологічних наук Олена Гірченко.Вчиняючи такі дії, вони ніби показують – якщо суспільство не приймає нас, то ми теж не сприймаємо це суспільство».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові знову активізувалися вандали

Але такі вчинки можуть чинити й люди більш старшого віку. Винуватців, які розбили таблички, спіймали, ними виявилися два хлопці віком 25 та 22 роки. Як вони самі потім заявили – були напідпитку, тому не розуміли, що роблять.  

«Це безкарність, якщо людина відчуває, що в країні можна робити що завгодно, це можна робити в своєму місті, і тому такі випадки збільшуються. І це ніби-то провокує – а чи можете ви мене спіймати?»

Ще одна з причин – людина не почувається частиною свого міста.

«Для того, щоб він відчував, звичайно треба залучати більшість до суспільної діяльності. Разом прикрашати клумби, дерева. Якщо ми разом щось робимо, то ми разом не будемо цього знищувати».

У соціальних мережах містяни вже навіть почали жартувати, як саме треба убезпечити підземку. Та створили відеомонтаж із героями «Зоряних воєн», які виконують роль охоронців. Ми запитали у Чернігівців, що, на їхню думку, може допомогти у збереженні міста від вандалів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вандали відновлять табличку в підземці за власний кошт

«З дитинства прививати дітям повагу до оточуючих, до чужого майна. Щоб не тільки це робили в школі, а й самі батьки пояснювали».

«Я думаю, треба створювати групи, які б проводили роз’яснювальну роботу, наприклад у школі. Можливо, щоб це робили правоохоронні органи або якісь відділи в адміністраціях».

«Любов до свого міста треба розвивати. Я, на жаль, не можу порадити, як зробити це ефективно та швидко, це кілька років треба».

«Ну, якщо люди свині, то громада не допоможе. Людям самим треба дивитися, щоб був порядок. Якщо люди не будуть слідкувати, то все так і буде».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові вандали похазяйнували біля РАЦСу

«Тільки виховання молоді, а камерами чи поліцією це не зупинити».

 Журналіст: Марина Шолох

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Один коментар

  1. метод ВОСПИТАНИЯ — долгий.
    И в ожидании воспитанности общества, ТО ЧТО СЕЙЧАС, при Атрошенке ПРОИСХОДИТ, камня на камне от города не оставит. И стимула в воспитании, например кроме штрафа, покраска всей городской улицы где засветился вандал (за счет родителей вандала), как альтернативы «посадки» — городская власть НЕ ВВЕЛА.

    К сожалению, пока «Атрошенко и Ко» будут зарабатывать на дерибане ст.бюджета «ремонты», а не будут восстанавливать, ТО ЧТО ДОПУСТИЛИ ЗА СВОЙ ЛИЧНЫЙ СЧЕТ, — ВАНДАЛИЗМ В ГОРОДЕ НЕ ПРЕКРАТИТСЯ.

Back to top button