Суспільство (відео)

Картини зі шкіри та ляльки-мотанки: чернігівська майстриня – про свої роботи (Відео)

«Вона відчуває людей так, що я просто в захваті від цієї людини. І ті руки золоті, якими вона ось усі абсолютно роботи… Я була в неї вдома, я бачила цих ляльок і все те, що вона зробила. Це варте тієї уваги»,- Алла Сукретна, учениця «Школи мотанки».

Так тепло про свою вчительку-майстриню розповідає одна з учениць «Школи мотанки», що працює в Чернігові. Олександра Дідович – знана майстриня в місті. Її роботи прикрашають історичний факультет місцевого вишу, виставки неодноразово проводили в літературно-меморіальному музеї-заповіднику ім. М. Коцюбинського. Тепер експозиція робіт майстрині «Творчість – це життя» триває в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей.

«У мене щороку було по кілька персональних виставок. Я завжди дуже дивувалася цьому. Люди-професіонали не так часто їх запрошують. Мене всюди запрошували. Ви знаєте, я здогадуюся чому. Наприклад, хоч би де я проводила виставку, там проводжу і кілька майстер-класів»,- Олександра Дідович, чернігівська майстриня.

Олександра Дідович усе своє життя пропрацювала вчителькою. Це заняття жінка не полишає навіть зараз, вона проводить майстер-класи для дітей і дорослих.

Захопилась рукоділлям Олександра Дідович, коли пішла на заслужений відпочинок. Спочатку жінка створювала картини зі шкіри.

«Я почала робити просто картини зі шкіри. І вони в мене так якось почали активно створюватись, що вже через рік, відколи я почала, відколи вперше взяла до рук шкіру, через рік у мене була вже персональна виставка»,- Олександра Дідович, чернігівська майстриня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий очільник музею ім. Тарновського розповів про першочергові кроки на посаді

Потім майстриня захопилася створенням ляльок-мотанок. Її колекція нараховує приблизно 100 таких оберегів. Їх вона дарує друзям і знайомим.

«У мене вдома Музей ляльки. Просто музей, то й друзі приходять, як до музею. Бо там колекція. Одна колекція – це «Костюми України», жіночі костюми українські. Друга колекція – це «Історія України», це історичні персонажі. І третя експозиція – це «Україна у світі». Там костюми різних народів. Ще маленькі серії є. Це «Україна й пісня» – по мотивам пісні костюми; «Літературні персонажі».

Десь сусід маленький такий прибіг до мене і захотів дуже полічити, скільки ляльок. Він налічив десь 100»,- Олександра Дідович, чернігівська майстриня.

На виставці робіт у Чернігівській бібліотеці для дітей можемо розглянути картини зі шкіри та ляльки-мотанки з ниток, створені майстринею. Проте є й інші види ляльок-мотанок.

«Тут ви бачте ляльки практично з ниток. Далі є ляльки каркасні, так називаються. Коли треба зробити каркас, і стерженьок, і підставочку, і тканину, а потім уже одягати цей каркас. Тобто є і такі, і такі – різні. Класичні мотанки – це можуть бути і з ниток, і з клаптиків»,- Олександра Дідович, чернігівська майстриня.

Роботи Олександри Дідович створені з душею та несуть у собі глибокий сенс. Саме завдяки створенню таких традиційних речей українська культура залишається вічною.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button