Суспільство (відео)

Картопляні трофеї: селяни Чернігівщини збирають стратегічний урожай (Відео)

Картопля для українців – як другий хліб, а зараз, у часи війни, ця культура і поготів є стратегічним продуктом. Село Стара Басань на Чернігівщині майже місяць жило в окупації рашистів, але, попри всі складнощі, одразу після відходу окупантів мешканці засадили свої городи. Інна Сіра, багатодітна мати, розповідає що більшість продуктів для своєї сім’ї вирощують із чоловіком самостійно.

 «Моя сім’я складається з 7 осіб, п’ятеро діток і ми з чоловіком. Ми тримаємо хазяйство, обробляємо великий город. І от на цьому етапі хоч і війна, але все одно ми розуміємо, що потрібно годувати дітей, ми виростили багато картоплі, але от ще не вносили і не перебирали», — мешканка с. Стара Басань Інна Сіра.

Господиня каже, що саджають різні сорти для різних потреб, деякі підуть для худоби.

«Це Пікассо, вона трошки менша. Тут різна в нас – рожева, синя. Ми садимо її під трактор, не за сортами, а всю разом.

Ми тримаємо свиней, курей. Були ще дві корови, але ми продали їх до війни. Самі їмо та ще й із родичами ділимося, кумам також даємо», — мешканка с. Стара Басань Інна Сіра.

Найбільшим випробуванням для селян стала відсутність пального, утім, згуртувавшись, змогли посадити не тільки картоплю, а й іншу городину.

Не було пального, тож не було на чому їздити тракторам і машинам, але все так було згуртовано. Бо один сусід ділився з іншим, отак і посадили город 40 соток. Платили за все, але мусили. Ми знаємо, що весняний день рік годує. Було тяжко, але ми працюємо.

Загалом селяни зазначають, що цього року врожаї добрі, багато всього і овочів, і фруктів. Тож сподіваються, що зимовий період зможуть пережити з гарними запасами.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button