Суспільство (відео)

Казки про Чернігів від юних письменників: де можна ознайомитися з творчістю талановитих дітлахів (Відео)

 «Хом’як жив у селі і хотів мати багато друзів. Потім він вирішив знайти собі місто. Коли був посередині лісу, то побачив ще одного хом’яка та вирішив з ним дружити.»,- Діана Шумар, випускниця Творчої майстерні казок

Діані Шумар – 8 років, і вона вже є авторкою 5 казок. Одну з них, а саме «Князь Хом’як», вона написала під час навчання в Творчій майстерні казок, що працювала в місті з лютого по травень. У казці юної письменниці розповідається про пригоди Хом’яка та його друга, які для себе віднайшли місто Чернігів.

 «Важливо, що діти, хоч і тієї вікової категорії з 6 до 12 років, вже опановують історію нашого міста, культуру, вони точно знатимуть, де знаходиться Спаський собор, де Борисоглібський собор, які його історії, його легенди.»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР.

Загалом п’ята Творча майстерня казок випустила п’ять юних письменниць. Навчання в творчій школі відбувалося онлайн, і вже другий рік поспіль його проводила українська письменниця Ірина Громова.

 «Пані Ірина щосуботи проводила ці зустрічі, під час яких розповідала дітям, як писати казку, на що варто звертати увагу, як працювати з героями, які вони мають бути. Тому що мають бути як позитивні, так і негативні. Й основна ідея в тому, що всі події казок мають відбуватися в Чернігові.»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд зобов’язав ліцей на Чернігівщині належно облаштувати укриття, щоб відновити навчальний процес

 «Нам розповідали, як правильно треба писати, нам ще розповідали, які казки написала та письменниця, з якою в нас були заняття. Ми мали онлайн-завдання: треба було придумати безглузді речі, треба було маленьку історію придумати.»,- Діана Шумар, випускниця Творчої майстерні казок

Попередні роки з ілюстраціями до казок допомагала Чернігівська художня школа, проте цього року ілюстрували казки самі читачі.

 «Цього року ми зробили ілюстрацію не у співпраці з міською художньою школою, а як враження першого читача. Людина, яка читала ту чи іншу казку, робила ілюстрацію до того – ми її використали і в оформленні дипломів, і в оформленні безпосередньо казок.»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР.

Цікавим є й оформлення самих книжечок. Вони вирізняються незвичною формою. Ознайомитись із ними можна не лише в Туристично-інформаційному центрі, але й онлайн.

 «Ті роздруковані казки є на форматі А3, вони двосторонні, складені, прості у використанні, їх можна легко роздавати та популяризувати серед дітей і гостей нашого міста. І кожна казка авторська на звороті, на останній сторінці, має QR-коди на решту казок, які можна завантажити та прочитати. І таким чином долучитися до вивчення творчості п’ятої Творчої майстерні казок.»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button